Novi postupak za smrt vatrogasaca; Slavica: Želim da se vidi istina

Arhiva/Šibenski portal

Devet godina od najveće vatrogasne tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je u požaru na Kornatu stradalo 12 vatrogasaca, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Zadru održano prvo pripremno ročište u ponovljenom postupku protiv bivšeg šibensko-kninskog zapovjednika Dražena Slavice.

Nepravomoćnu oslobađajuću presudu zadarskog suda za Slavicu ukinuo je Vrhovni sud nakon što je utvrđeno da je sudac Boris Babić, koji je vodio postupak, učinio previd jer je sudio po Kaznenom zakonu iz 1997. godine prema kojem, po određenoj visini kazne, u Sudskom vijeću treba biti petero sudaca, a ne troje, koliko ih je bilo tijekom sudskog postupka, piše Slobodna Dalmacija.

– Želim da istina iziđe na vidjelo i da se ova trakavica konačno riješi – kazao je u ponedjeljak Slavica na ulasku na sud.

Slučaj “Kornat” sada vodi sudac Boris Radman, zamjenik predsjednice Kaznenog odjela zadarskog Županijskog suda. Na prvo pripremno ročište stigli su i roditelji stradalih vatrogasaca.

– Vidjet ćemo što će biti, možda bude nešto novo s obzirom na suca – kazao je Ivica Strikoman, otac stradalog vodičkog vatrogasca Hrvoja.

– Na pripremnom ročištu iznijet ćemo dokaze koje obrana namjerava predložiti u ovom novom postupku – najavio je Čedo Prodanović, odvjetnik optuženog Slavice.

Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih.

Pripremno ročište zakonski je obavezna faza priprema za raspravu samo u slučaju kada se optuženiku stavlja na teret da je počinio kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.