Novi stanovnik Velebita: Ris Pino je dobio ime kao znak podrške ItalijiFoto: Marko Matešić

Šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika. U subotu ujutro ris Pino ispušten je na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja.

 U posljednjih godinu dana u Hrvatsku i Sloveniju naseljeno je šest risova iz Karpata, kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje. Ovaj uspjeh rezultat je rada međunarodnog tima stručnjaka okupljenih u LIFE Lynx projektu.

Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita, važan je korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pod ovogodišnjim sloganom ”Rješenja su u prirodi”, težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bismo pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka.

 

Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21 rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje – izjavila je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić.

 

Iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19. Italija je ujedno partner na LIFE lynx projektu, čiji cilj je i povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija. Čast za imenovanje risa pripala je talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magisterskog rada. No osim iskustva na ovom važnom projektu, Michelle je doživjela i epidemiju i potres.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.