Novinari bez posla, medijske slobode sve manje

 Hrvatskoj Svjetski dan slobode medija prolazi u znaku presuda za sramoćenje, a na sve manje medijske slobode upozorit će i sami novinari, pet minuta do 12 sati, akcijom ‘Pet minuta gromoglasne tišine’.

Položaj novinara sve je lošiji, ugrožena je sloboda medija i pravo na kvalitetnu informaciju, upozorili su uoči Svjetskog dana slobode medija HND-a i Sindikata novinara Hrvatske.

“I dalje se nastavlja da poslodavci režu troškove, položaj novinara sve je nestabilniji, ima otkazivanja, rezanja plaća… To se sve odražava na profesionalne novinarske standarde i utječe na rad, profesionalizam i medijske slobode”, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva,Zdenko Duka.

Duka upozorava i na problem netransparentnog vlasništva u medijima, ali i na dokidanje stečenih prava novinara- kolektivni ugovori se ukidaju, a nakladnicima je kroz sustav RPO-a omogućeno da novinare angažiraju bez zasnivanja radnog odnosa.

Sramoćenje

Svjetski dan slobode medija prolazi i u znaku presuda za sramoćenje. Posljednja, nepravomoćna presuda za srampoćenje je ona Slavici Lukić koja je kažnjena s 26 tisuća kuna. HND je, podsjetimo, zatražio ukidanje djela sramoćenja iz Kaznenog zakona, kaže Duka.

“Ministarstvo pravosuđa izrađuje izmjenu tog Zakona u kojem će, vjerujem, biti olakšana pozicija novinara protiv kojih je sve više tužbi, upravo zbog sramoćenja, jer je to sad kazneno djelo zbog kojeg je najlakše suditi novinare”, kaže Duka.

2.000 novinara ostalo bez posla

Inače, u Hrvatskoj je u posljednjih pet godina bez posla ostalo oko 2.000 novinara. Podaci Ministarstva kulture pokazuju da su prihodi od novina i periodike od 2008. do 2012. pali sa 3,1 milijardu na milijardu kuna, a za deset posto pali su i prihodi televizija.

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda želeći podsjetiti Vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja.

IZVOR I FOTO: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.