O žalbama u slučaju Horvatinčić na presudu šibenskog Općinskog suda odlučit će zadarski Županijski sud

O žalbama tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Šibeniku kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić (68) osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine, a zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro, odlučivat će Županijski sud u Zadru. Ova informacija potvrđena nam je u srijedu u šibenskom Općinskom državnom odvjetništu, iz Županijskog suda u Zadru su poručili kako su kompletan spis sa žalbama u ovom predmetu dobili i da tek trebaju zakazati sjednicu Vijeća na kojoj će biti donesena odluka, piše Jutarnji.hr

Inače, prema novom ZKP-u koji je stupio na snagu početkom ove godine, o Sudu koji donosi drugostupanjsku presudu u nekom kaznenom predmetu, odlučuje se ‘bubnjom’, a u slučaju Horvatinčića tako je kompjutor odlučio da to bude Županijski sud u Zadru.

horvatincic

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je žalbu na napravomoćnu presudu Općinskog suda u Šibeniku od 18. studenog prošle godine kojom je zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić (68)  osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci na rok kušnje od tri godine, a zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće u kojoj su 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju na jedrilici Santa Pazienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

Kako je u svojoj žalbi na 18 stranica navela općinska državna odvjetnica Irena Senečić, presudom sutkinje Maje Šupe došlo je do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanka, kao i zbog odluke o težini kazne i neizrečenoj sigurnosnoj mjeri.

Za Tomu Horvatinčičića, državna odvjetnica Irena Senečić u žalbi je zatražila bezuvjetni zatvor te pojedinačno navela sve proceduralne propuste u presudi temeljem kojih je pogrešno utvrđeno činjenično stanje. Kako je to tvrdila tijekom sudskom postupka, državna odvjetnica Senečić i dalje smatra da je Horvatinčić kriv za pomorsku nesreću iz neizravne namjere, a ne iz nehaja kako stoji u donesenoj presudi. Ona u žalbi, nadalje, navodi kako nehaj prema kaznenom zakonu automatski podliježe bezuvjetnoj zatvorskoj kazni te kako ni po toj osnovi zagrebačkom poduzetniku nije mogla biti izrečena uvjetna kazna zatvora.

Žalbu je podnijela i obrana, odnosno odvjetnički tim Tome Horvatinčića koji čine Veljko Miljević, Branko Baica i Velimir Došen. Oni su u svoj žalbi zatražili oslobađajuću presudu za svoga branjenika, pri čemu su se pozvali na sudsko vještaćenje koje je išlo u prilog Horvatinčiću. Također su u žalbi naveli da je Horvatinčić imao privremenu duševnu poremećenost u vrijeme izvršenja kaznenog djela.

Vijeće Županijskog suda u Zadru može prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Šibeniku potvrditi, preinačiti je ili donijeti odluku o ponovljenom suđenju.

Izvor: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.