Obilni pljuskovi praćeni grmljavinom

Prema podacima DHMZ-a (http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=oborina) od 8 sati najviše je kiše u posljednja 24 sata palo na meteorološkoj postaji Zadar Puntamika, čak 109,5 litara po četvornome metru, pri čemu glavnina poslije ponoći – u jednom satu čak 44,7 litara!

Prema preliminarnim analizamo to je najveća dnevna količina izmjerena tijekom srpnja u povijesti mjerenja, koja na toj postaji postoji od 1961. godine. Dosadašnji rekord, 66,5 litara po četvornome metru, izmjeren je 3. srpnja 1979. godine.

Obilnije kiše, ali srećom u manjim količinama, uglavnom do 40 litara, bilo je i na sjevernom Jadranu i u dijelovima gorske i središnje Hrvatske, a tijekom dana će je vrlo vjerojatno biti i drugdje.

Pozor – i dalje!

Glavnina kiše u većini će Hrvatske pasti do 20 sati, a ponajprije su na Jadranu, južnije od Splita, obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući i kasnije. Pritom će ponegdje pasti i više od 40 litara kiše u samo nekoliko sati, a na Jadranu su mogući i olujni udari vjetra – na sjevernom dijelu bure i sjeverozapadnjaka, na južnom juga i jugozapadnjaka, gdjegod prolazno i zapadnjaka!

Podrobnije informacije o vremenu danas i sljedećih dana pogledajte u emisijama Vrijeme, nakon Dnevnika 1, 2 i 3, te u Regionalnom dnevniku, a o upozorenjima na opasne vremenske pojave prognostičara DHMZ-a na internetskim stranicama MeteoAlarm-a (www.meteoalarm.eu).

IZVOR: Zoran Vakula, HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.