Od 2020. manji PDV: Jedni se raduju, a drugi u očaju i nevjerici

Nakon što je premijer Andrej Plenković u srijedu u Saboru najavio, ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je na Vladi potvrdio – PDV bi od 2019. mogao biti niži. Marić je novinarima poručio kako se taj porez ove godine definitivno neće spuštati, već će se samo proanalizirati sve opcije kako bi se on odrezao 2020, piše Tportal.

Ekonomist Damir Novotny smatra da je najava smanjenja PDV-a izvrsna stvar, dok nam njegov kolega Guste Santini otvoreno kaže kako ga je ovaj najavljeni potez Vlade duboko ražalostio.

‘Rast poreznog opterećenja počeo je u krizi 2008. godine, kada je Vlada umjesto da smanji poreze krenula u njihovo povećanje. PDV je tada s 22 otišao na 25 posto. U nekoliko zadnjih godina gospodarstvo je dodatno opterećeno i sada nema drugog izbora nego taj teret smanjiti’, kaže Novotny.

No što manji PDV znači za državni proračun?

‘Taj porez je jako izdašan, zbog čega Vlada jednostavno mora smanjiti svoje rashode. Tu diskusije nema, manji rashodi su preduvjet za manje poreze. Kod nas postoji osjećaj da ne bismo trebali oporezivati alkohol, cigarete i kavu. Ti su proizvodi kod nas puno jeftiniji nego u primjerice Italiji i Austriji. Tu postoji potencijal za prikupljanje oko stotinjak milijuna kuna, koliko god potrošači prosvjedovali’, zaključio je Novotny.

Santini je, za razliku od Novotnyja, jako pesimističan i razočaran.

‘S velikom sam boli čuo da se ide na manji PDV. Više nemamo nacionalnu nego tržišnu državu. U Europskoj uniji smo, nema carina, preuzeli smo pravnu stečevinu EU-a, nemamo autonomnu centralnu banku, u EU nemamo ni pravo da Vlada provodi mjere kojima bi postigla svoje ciljeve. To su četiri bitne odrednice države i one su pod upitnikom. Sada treba shvatiti da se država transformira u tržišnu i da je njezin cilj da bude pastir svom gospodarstvu’, uvodno objašnjava Santini da bi poentirao: ‘Ako smanjimo PDV, nismo ga smanjili samo domaćim proizvođačima, nego i uvoznicima.’

‘Za razliku od toga, zbog visokih izravnih poreza nismo konkurentni drugim zemljama. Ako država ima prostora da smanji poreznu presiju, onda treba smanjiti izravne poreze i doprinose. Hrvatska kao mala i nerazvijena zemlja mora smanjiti izravne poreze, a ne dirati PDV’, dodaje Santini.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.