Od nedjelje ne morate paliti kratka svjetla tijekom dana

Od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanje vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila, upozorili su danas iz HAK-a. Također treba napomenuti da vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

Ako pak idete u inozemstvo, dobro je znati i da su dnevna svjetla tijekom godine obvezna u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini su dnevna svjetla obavezna od 1. listopada do 30. travnja, u Italiji na autocestama, a u Mađarskoj na cestama izvan naselja.

Na koncu konca, to što vas zakon ne obvezuje da cijelu godinu imate upaljena svjetla ne znači da ih svejedno ne biste trebali upaliti. Obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima jer svjetla povećavaju ukupnu potrošnju pa se time i povećava emisija ugljičnog dioksida. Zbog toga su i neke države u kojima su dnevna svjetla bila obvezna tijekom cijele godine odustala od te odredbe. S druge strane, stručnjaci smatraju da malo više potrošenog goriva isplati za veću sigurnost na cestama koju donose upaljena svjetla.

IZVOR: Vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.