Od utorka opet jeftinije gorivo – benzin za 10, dizel za 20 lipa

Prema neslužbenim informacijama, gorivo bi od utorka ponovno trebalo pojeftiniti, treći tjedan zaredom. Cijene benzina trebale bi biti niže za 10 lipa po litri, a dizelskih goriva za više od 20 lipa.

Dobre su to vijesti za građane i gospodarstvo, koji će uspjeti barem malo smanjiti troškove prijevoza. Za državu je to loša vijest jer će prihodi od PDV-a biti manji. Razlog za pojeftinjenje ponajprije je niža cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu.

No za kreiranje maloprodajnih cijena kod nas važan je i tečaj dolara. Američka je valuta u proteklom obračunskom razdoblju ojačala i to je spriječilo još veći pad cijene goriva. Te će cijene i dalje ovisiti o odnosima na svjetskom tržištu, gdje cijena nafte nezaustavljivo pada. Na londonskom tržištu jučer je bila ispod 37 dolara po barelu. Najniža je to cijena u posljednjih 11 godina i nimalo ne odgovora zemljama koje svoje gospodarstvo grade i održavaju na izvozu crnoga zlata.
Američko gospodarstvo, kao najveći svjetski potrošač naftnih derivata, ali isto tako i kao treći proizvođač, čini se da nije pripremljeno za ovaj scenarij s niskim cijenama.

Pad cijena nafte izazvao je lančanu reakciju. Na Wall Streetu jučer su pale cijene dionica gotovo svih tvrtki između jednog i tri postotka. Jednostavno rečeno, naše gospodarstvo zaglavilo je s naftom – i sve je povezano s njezinom trenutačnom cijenom. A ona je veoma niska. Svi čekaju ponedjeljak i novu cijenu barela, rekao je Peter Cardillo, djelatnik burze.

No cijena barela vjerojatno se neće mnogo mijenjati, pogotovo ne na više. Zemlje OPEC-a i dalje nastavljaju s multiproizvodnjom, koja rezultira samo jednim  – viškom nafte po niskoj cijeni.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.