Odvjetnik Miljević o Paravinji: ‘Bistar je, ima instinkt kao životinja’

arhiva

Kako već nakon odslužene polovine kazne može tražiti uvjetni otpust, to znači da bi  Dragan Paravinja, kojem je vrhovni sud prepolovio zatvorsku kaznu za ubojstvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić s 40 na 20 godina, za četiri godine mogao tražiti puštanje na slobodu. No upućeni kažu kako su mu šanse za to minimalne jer se uvjetni otpust za ovakva teška kaznena djela u pravilu ne odobrava. Paravinji su triput sudili zbog teškog ubojstva mlade Drnišanke, dvaput u Šibeniku i jednom u Splitu, i svaki put je nepravomoćno osuđen na 40 godina zatvora, piše 24 sata.

– Moj klijent i dalje smatra da nije kriv i traži da podnesemo ustavnu tužbu kako bismo mogli ići na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu – kazao je odvjetnik Dragana Paravinje Željko Gulišija.

Vrhovni sud Paravinji je zbog ubojstva izrekao kaznu od 15 godina zatvora, zbog pokušaja silovanja izrekao pet godina i osam mjeseci, a potom to, zajedno s kaznom od dvije godine i deset mjeseci za silovanje u BiH, objedinio u jedinstvenu kaznu od dvadeset godina zatvora, koliko je maksimalno moguće za ta kaznena djela.

U ostalom dijelu odluke Vrhovni sud odbio je navode iz Paravinjine žalbe, koji je tvrdio da je suđenje u Hrvatskoj bilo montirano te da su mu tijekom postupka prekršena prava na obranu. Ova presuda Vrhovnog suda je pravomoćna, te Paravinja ni odvjetništvo na nju nemaju pravo žalbe. Kako je najavio i Paravinjin odvjetnik, sljedeći korak može im biti tužba Ustavnom sudu, a potom i Međunarodnom sudu za ljudska prava.

Kako bi uopće mogao tužiti Hrvatsku sudu u Strasbourgu, Paravinja najprije u Hrvatskoj mora iscrpiti sve pravne mogućnosti, što će on sigurno i učiniti.

Poznatog zagrebačkog odvjetnika Veljka Miljevića nije iznenadila najnovija odluka Vrhovnog suda u slučaju Paravinja.

– Koliko se sjećam iz ranijih odluka, Vrhovni sud stalno je tvrdio da nema dokaza da je Paravinja počinio kvalificirani oblik teškog ubojstva, odnosno da nije utvrđeno da je ubojstvo počinio radi prikrivanja drugog kaznenog djela, pokušaja silovanja, kako je to tvrdilo odvjetništvo – kazao je Miljević i dodao kako je sud od početka bio u nezgodnoj situaciji jer postoji samo dvoje sudionika događaja. Jedan je žrtva, koja je mrtva, a drugi je počinitelj, za kojeg se pokazalo da mu se ne može vjerovati. Osim toga, nastavlja Miljević, tijelo dugo nije pronađeno, zbog čega neke stvari nije bilo moguće dokazati, što je optuženom išlo u prilog.

– Čini se da se Vrhovni sud odlučio na široku primjenu načela nevinosti, po kojemu se ne može nekome stavljati na teret teže kazneno djelo ako nema dokaza da je on to doista tako i počinio, te su se odlučili za blaže kazneno djelo, za koje su mu izrekli maksimalnu moguću kaznu – objasnio je Miljević za 24 sata.

Vrhovni sud, kazao je, našao se u situaciji da može po treći put ukinuti presudu i vratiti slučaj na četvrto suđenje, ili sam donijeti presudu, što su i učinili.

– Očito Županijski sudovi sva tri puta nisu napravili ono što im je Vrhovni sud naložio ni donijeli presudu kakvu su oni smatrali da je trebala biti donesena. Sve bi bilo drugačije da novim Zakonom o kaznenom postupku, koji je stupio na snagu 1. rujna, nije ukinuta drugostupanjska rasprava. Vrhovni sud tad bi mogao neka sporna pravna pitanja riješiti na raspravi bez novog suđenja – smatra Miljević.

Ne bi se začudio, priča on, da bude još iznenađenja na Ustavnom sudu, osobito ako Paravinja dobro argumentira tužbu.

– On je bistar i točno zna što treba pobijati. Imao sam dojam da sam sebe instinktivno dobro brani, gotovo poput životinje – kazao je Miljević.

Vijest da je Vrhovni sud prepolovio kaznu krvniku njihove kćeri Milka i Mile Bilić, majka i otac Antonije Bilić, dočekali su u svome domu u Kričkama kraj Drniša. Već dugo ne daju izjave novinarima. U početku su bili otvoreni, posebno u vrijeme potrage za tijelom, no nakon čak tri ponovljena suđenje svega im je previše. Pred njihovom seoskom kućom dva su odvezana psa i laju na svakog tko joj se približi. Jedini put do Bilićevih bio je putem telefona.

– Da. Čuli smo. Kazna mu je prepolovljena, ali mi vam nemamo što kazati – rekla je Milka Bilić, dok se u pozadini čulo odobravanje njezina supruga, piše portal 24 sata.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.