ONI SU KRIVI ZA GUŽVE: Zbog prometnog kaosa za Uskrs, pale prve smjene u HAC-u

Direktor HAC-ONC-a Josip Draženović, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, jučer je s dužnosti smijenio Željka Vukelića, šefa pravca jug, Tomislava Bišćanina, voditelja Tehničke jedinice Sveti Rok, Davora Bičanića, direktora za sigurnost prometa, te Zrinku Drozdek, pomoćnicu direktora za sigurnost prometa.

Oni su navodno proglašeni glavnim krivcima za lošu organizaciju sanacije oštećenog šahta u tunelu Sveti Rok te za lošu prometnu regulaciju, zbog čega je za uskrsne praznike došlo do ogromnih gužvi na tom dijelu autoceste.
Iako je ministar prometa Oleg Butković najavljivao i smjenu Uprave HAC-a, to se nije dogodilo. Zasad nitko u Hrvatskim autocestama nije smijenjen iako je upravo HAC odgovoran za lošu organizaciju sanacije šahta. Prema dokumentaciji koju posjeduje Jutarnji list, Sektor građenja HAC-a, koji je nadležan za izvanredno održavanje, puna tri i pol mjeseca nije uspio sanirati oštećeni šaht iako su o tome na vrijeme bili obaviješteni. U to vrijeme direktor tog sektora bio je upravo Josip Draženović.
Naime, u izvješću unutarnje kontrole HAC-ONC-a koji je dobio ministar prometa Oleg Butković, pogrešno se navodi da su oštećenja na šahtovima utvrđena tijekom sezonskog pregleda – utvrdili su to ophodari HAC-ONC-a još 6. siječnja.
Kolektivni godišnji, odgađanja… i eto Uskrsa

Kako takva sanacija spada u izvanredno održavanje, dan kasnije o svemu je obaviješten HAC koji je za to zadužen. Ubrzo stiže odgovor da su svi na kolektivnom godišnjem odmoru i nitko ne može izaći na teren do 11. siječnja. U HAC-ONC-u obavljaju pregled svih šahtova i utvrđuju nedostatke na sedam šahtova. Tako je utvrđeno da je jedan šaht utonuo, da je loša kvaliteta betona okvira šahta, da na šahtu nedostaje osigurač, da se šaht ljulja itd.
Iako HAC-ONC ima građevinski odjel koji je zadužen za košnju trave, popravak ograde, čišćenje snijega i slično, taj odjel ne izvodi građevinske radove izvanrednog odžavanja. Njihova je zadaća o oštećenjima obavijestiti HAC. Draženović nakon nekoliko dana odgovara da će se sanirati tri najkritičnija šahta. Naime, nisu imali mogli nabaviti više od tri poklopca i okvira.

Sanirana samo dva od sedam oštećenih šahtova

Čitav niz daljnjih odgađanja početak radova dovodi sve do pred sam Uskrs, a HAC k tome ugovara sporosušeći materijal, zbog kojega je onda jedna traka tunela morala i preko uskršnjeg ponedjeljka ostati zatvorena, pa su nastale gužve.
Ironično je da su u tunelu Sv. Rok sanirana samo dva šahta od sedam oštećenih. Još pet ih se mora hitno sanirati, doznaje Jutarnji. Nadajmo se da se to neće dogoditi u lipnju, oko produljenih vikenda.

IZVOR: Jutarnji.hr/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.