Opasan trend samoozljeđivanja prisutan među tinejdžerima u Hrvatskoj

Opasan trend samoozljeđivanja sve je prisutniji među tinejdžerima u Hrvatskoj – rezanje kože, najčešće na rukama (neki to dodatno ”začine” guranjem metalnih predmeta na zarezano mjesto) uzima sve više maha. Stručnjaci upozoravaju roditelje da obrate pozornost na vlastitu djecu kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Iako je evidentirana i među osnovcima, ta je pojava najčešća među srednjoškolcima. O njoj se govori na društvenim mrežama, a mnogi među onima koji se ozljeđuju zbog nezadovoljstva sobom ili odnosima u obitelji, pozivaju na isto i svoje vršnjake, piše Glas Slavonije.

Prijateljice je pozivale da se izreže i nanese bol

Iznenađujuće je koliko je mladih spremno posegnuti za oštrim predmetima i nanositi si bol. Majka jedne đakovačke tinejdžerice kaže kako je ušla na profil svoje kćerke na jednoj društvenoj mreži te ondje zatekla zastrašujuće pozive na samoozljeđivanje.

”U privatnim porukama njezine su je vršnjakinje pozivale da se izreže jer će joj tako biti lakše podnijeti loše ocjene, moja ”prigovaranja”, a ako i završi na psihijatriji, neće joj se ništa loše dogoditi jer je tamo super! Ostala sam u šoku. Tek sam kasnije shvatila da moja kći nosi duge rukave i ljeti i zimi ”, požalila se se ogorčena majka, koja je pomoć za svoje dijete potražila i kod psihijatra.
Nezadovoljstvo sobom i jaki kompleksi

Psiholog i psihoterapeut prof. Ivan Modrušan kaže kako se s ovakvim slučajevima u praksi redovito susreće.

”Kad je u pitanju samoozljeđivanje, rezanje kod mladih, to je obično znak nekog vrlo jakog nezadovoljstva sobom, jakog kompleksa. I meni dolaze slučajevi s pokušajima suicida, nekakvim rezanjem, koje je u vezi sa socijalnim pritiskom, odnosno nemogućnošću da se osoba nosi s tim. Nije tu samo u pitanju količina materijalnih dobara koju imaju (ili nemaju), nego i to kako postići prosjek ocjena, kako dobiti poštovanje svojih vršnjaka i biti popularan, sve to neprestano izaziva takve neurotske reakcije”, rekao je Modrušan o sve većem broju djece koja su sklona ovom opasnom trendu.

IZVOR: Glas Slavonije

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.