Obavijest Ministarstva poljoprivrede

Opasni za zdravlje: Konzerve tune i sjemenke lana povučene s polica trgovina

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je potrošače kako su s polica trgovina povukli konzerve tune u biljnom ulju koje na tržište stavlja Mesna industrija Braća Pivac, te Alnatura sjemenke lana koje prodaju trgovine Müller.

Kada su konzerve tune u pitanju, riječ je o pakiranju od 160 grama, LOT 450243SI2C, proizvedeno dana 05/11/2019, najbolje upotrijebiti do 04/11/2024, podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine histamina. Naime, nakon konzumiranja hrane ili pića koji sadrže histamin, kod pojedinaca s intolerancijom pojavljuje se akutna reakcija s crvenilom i svrbežom koja se katkad pogrešno opisuje i kao trovanje histaminom. Iz tvrtke Braća Pivac pozvali su kupce da, ukoliko su kupili navedeni proizvod, isti vrate u bilo koju Pivac maloprodaju.

Također, Ministarstvo poljoprivrede povuklo je Alnatura Sjemenke lana usitnjene, u pakiranju od 200 grama, LOT broja L6908083, najbolje upotrijebiti do 08.05.2020., zbog povećane količine cijanovodične kiseline. Ta kiselina može nastati tijekom fermentiranog raspadanja biljnih proteina, a otrovna je u već vrlo malim količinama. Ukoliko smrtonosna doza cijanovodične kiseline uđe u tijelo, osoba umire u roku od pet minuta, a potrebno je naglasiti da je smrtonosna već vrlo mala doza cijanovodične kiseline. Kod teškog trovanja toksičnim spojem pacijent doživljava grčeve gornjih i donjih ekstremiteta, nehotičnu defekaciju i mokrenje. Zjenice se šire, znakovi gušenja se povećavaju, te osoba gubi svijest i u konačnici umire.

Detaljnije informacije o opozivu proizvoda objavio je Müller na svojoj službenoj stranici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.