OPREZ: U ljekarni vam naplaćuju lijekove koje ne bi smjeli!

Zdravstveno ste osigurani, završili ste na hitnoj s djetetom koje ima visoku temperaturu, liječnik hitne službe vam zbog zdravstvenog stanja djeteta propisuje recept za antibiotik, s tim receptom odlazite u ljekarnu, ali tamo se ispostavlja da njegov recept nema istu vrijednost kao da vam ga je propisao liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Propisani lijek morate platiti i to po punoj cijeni, a da biste ostvarili povrat novca jer plaćate nešto što kao zdravstveni osiguranik ne biste trebali platiti, morate otići svojem (djetetovom) liječniku i zatražiti potvrdu temeljem koje tražite povrat novca od HZZO-a?!

Ta apsurdna situacija poznata je stotinama tisuća hrvatskih građana, ali kako piše tportal cijela ta operacija odvija se protupropisno. Ljekarne vam protupropisno naplaćuju lijekove koje su vam propisali liječnici hitne službe!

Budući da živimo u doba kad je vrijeme dragocjeno, osiguranici nerijetko naprosto ni ne traže povrat novca jer se za cijelu tu operaciju moraju potrošiti previše vremena pa radije plate i šute. Od predsjednice Udruge za promicanje prava pacijenata dr. Jasne Karačić doznaje se da im se nikad nitko nije žalio zbog spomenute prakse. Ljudi naprosto misle da je to normalno.

U Direkciji HZZO-a kažu kako liječnici u bolničkoj hitnoj službi ne mogu propisivati lijekove na recept, kao što nikada nisu dosad, a liječnici u izvanbolničkoj hitnoj službi propisuju lijekove, ali u najmanjem pakiranju u propisanoj dozi.

‘Osigurane osobe u slučaju potrebe za terapijom peroralnom ili parenteralnom zbrinute su unutar bolničke hitne službe, a u slučaju potrebe za daljnjom terapijom po izlasku iz bolnice ako ne mogu pričekati pravi radni dan svog izabranog doktora, javljaju se liječniku primarne zdravstvene zaštite u posebnom dežurstvu ili izvanbolničkoj hitnoj službi, pa nema potrebe da nakon otpusta s bolničke hitne službe odlaze u ljekarnu, plaćaju lijek te potom traže refundacije od HZZO-a. To nije u skladu sa zakonskim propisima’, ističu u HZZO-u.

Dakle, sljedeći put kad se od vas zatraži plaćanje lijeka koji vam je propisao liječnik hitne službe, to ne morate učiniti jer je, kaže HZZO, to plaćanje protupropisno.

Izvor: N1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.