Orešković studentima: Želim vam da ostanete gladni!

PREMIJER Tihomir Orešković sudjelovao je na konferenciji ‘CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy’ na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku gdje je svojim govorom nasmijao studente, javlja Dubrovački dnevnik.

Parafrazirao je Stevea Jobsa koji je poznat po svojoj izjavi ‘stay hungry’.

“Kad sam zapošljavao mlade studente, kazao bih im da im mogu dati dvije stvari, ali jednu ne. Mogu im pružiti sredstva pomoću kojih će biti uspješniji kao što su recimo laptopi ili putovanje te im mogu pružiti edukaciju. Međutim, ne mogu im pružiti želju, glad. Glad za tim da žele naučiti nešto novo. Kao što je rekao Steve Jobs, to je ‘hunger’. Tako da bih vam na kraju želio da svi ostanete gladni. No, to je Steve Jobs rekao – Stay hungry!”, kazao je Orešković.

Prioriteti fiskalna konsolidacija i povećanje rejtinga

Upozorivši da zemlja nije našla najbolji odgovor na tešku ekonomsku krizu koju je prošla, rekao je da je posao Vlade postaviti temelje za dugoročni i održivi gospodarski rast i razvoj društva. To se planira napraviti strateškim pomacima i ključnim inicijativama, a prioritet su, kaže, fiskalna konsolidacija, povećanje kreditnog rejtinga i vraćanje povjerenja investitora te ubrzanje ekonomskog rasta i reforme u javnom sektoru.

U tom smislu, nastavio je Orešković, svjesni smo značaja i uloge znanosti, istraživanja i razvoja, tehnološkog napretka i inovacija i tome namjeravamo posvetiti osobitu pažnju, a Hrvatska je u tom području usklađena s Europskom unijom, koja u novoj financijskoj perspektivi od 2014. do 2020. prepoznaje inovacije kao jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i razvoja.

Hrvatska ima dugu tradiciju inovacija – od Tesle, Penkale, padobrana, torpeda, a u novije vrijeme sms-parkinga, azitromicina, bežičnog prijenosa energije i najbržeg električnog automobila na svijetu, ali ipak zaostaje za usporednim zemljama po ulaganjima u istraživanje i razvoj, upozorava Orešković.

Glavni razlozi takvom stanju, naveo je, manjak su investicija i nedovoljan fokus na inovacije, osobito u fazi primjene inovacija u stvaranju nove vrijednosti. „Hrvati su dobri inovatori, ali tamo gdje zapinje je primjena inovacija u proizvodnim procesima, transformacija dobre ideje u proizvod, u tržišni uspjeh“, upozorio je.

Vlada je stoga, svjesna tih problema, usvojila Strategiju pametne specijalizacije (Smart Specialization Strategy, S3)  – stratešku inicijativu čiji je cilj stvaranje efikasnog eko sustava za inovacije, a njezin razvoj u skladu je s europskom vizijom Europe 2020 i ključni je uvjet za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, naglašava.

“Prihvaćanje ovog dokumenta otvara mogućnost povlačenja 664 milijuna eura iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost, koji će biti usmjereni na povećanje istraživačkog potencijala te povećanje konkurentnosti gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije”, ističe hrvatski premijer.

Glavni cilj Strategije je jačanje ekonomskog rasta i otvaranje radnih mjesta kroz bolju suradnju gospodarstva i znanstveno-istraživačkog sektora. „Tu vidimo veliki prostor za pametan, inkluzivan i održiv rast, baziran na našim kompetitivnim prednostima, teritorijalnom i ljudskom kapitalu i potencijalu za daljnji napredak i izvrsnost“, kaže premijer.

Strategija pametne specijalizacije ima tematska područja – zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, transport i mobilnost, sigurnost te hrana i bio-ekonomija, a  ta područja, rekao je Orešković, nisu sektori niti tehnologije, “nego područja na koja se mogu aplicirati aktivnosti istraživanja i razvoja, što je novi koncept razvoja u kojem se jače povezuju istraživački potencijali i ekonomija”.

„Smatramo da smo prihvaćanjem ovog strateškog okvira, zajedno s alokacijom sredstava iz EU fondova, postavili efikasan institucionalni okvir za inovacije koji će prepoznati i njime se koristiti svi uključeni u inovacijski lanac vrijednosti“, rekao je predsjednik Vlade te istaknuo da će važan element sustava biti Centar za industrijski razvoj – CIRAZ, koji će danas biti predstavljen.

“Zemlja značajnih inovacija”

“Cilj je ponovo pozicionirati Hrvatsku kao zemlju iz koje dolaze značajne inovacije, koje popravljaju kvalitetu života“, zaključio je Orešković, uvjeren da će Hrvatska u tome uspjeti.

Konferenciju u Dubrovniku zajednički su organizirali američko veleposlanstvo i Hrvatska gospodarska komora (HGK), a nastavak je dosadašnjih skupova pod nazivom “Brown Forum“, koji su okupljali predstavnike javnog i privatnog sektora te poslovne lidere iz područja jugoistočne Europe i SAD-a.

U sklopu konferencije bit će predstavljen “Centar za industrijski razvoj – CIRAZ“, kojeg zajednički osnivaju Ministarstvo gospodarstva, HGK i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), uz sufinanciranje EU i podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a svrha mu je poticanje gospodarskog razvoja kroz konkretno povezivanje gospodarstva i znanosti, kroz inovacije, istraživanje i razvoj.

izvor:index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.