Orešković: Uvjeren sam da Hrvatska može biti uspješna

Drago mi je da mogu prezentirati nacionalni program reformi. Prvo ću staviti stvari u kontekst i nabrojati ključne probleme kako bi vidjeli gdje je Hrvatska danas i što trebamo početi rješavati, kazao je na početku predstavljanja programa reformi u Banskim dvorima premijer Tihomir Orešković .

Kazao je kako je veliki problem javni dug koji iznosi gotovo 87 posto BDP-a ,piše 24 sata

– Dug raste od 2008., naglo je počeo rasti što je veliki i ključni problem. Trebamo to početi rješavati, tih 290 mlrd. kuna. Drugi veliki problem je stopa potencijalnog rasta. Trebamo konkurirati našim susjedima, u najlošijoj smo situaciji. Ukoliko nećemo imati konkretne reforme, rast će biti manji od 1 posto, što si ne smijemo dopustiti. Veliki problem je i onaj demografski, što je problem za Hrvatsku i njezinu budućnost. Uvjeren sam da Hrvatska može biti uspješna. Glavno je pitanje jesmo li spremni krenuti u reforme, kojh ima preko 60. Trebat ćemo odlučiti jesmo li za reforme ili protiv, ali bez njih se slika neće promijeniti – istaknuo je premijer.

Naglasio je postoje dva glavna cilja, četiri područja refomi te 61 reformsku mjeru.

Ključna područja su javni dug, poslovna klima, uprava i pravosuđe i obrazovanje.

– Tri kreditne agencije dat će u srpnju novu procjenu za Hrvatsku. Ako smanjimo dug poslat ćemo jednu jasnu poruku i siguran sam da ćemo dobit barem stabilni rejting, što odmah znači jeftinije kredite. Rast gospodarstva postići ćemo kroz reforme i investicije. Aktivirat ćemo nove fondove za poticaj srednjim i malim poduzetnicima – kazao je Orešković.

Naglasio je kako je javna nabava prekomplicirana i te da neće biti dobro ako će nam ona pružati otpor za 10.7 milijardi eura. Najavio je analizu broja općina te reformu pravosuđa. U području obrazovanja, rekao je, treba što prije pokrenuti kurikulum i pojačati informatiku u školama. Najavio je i 60 pilot projekata.

– Poruka je jasna, znamo što treba napraviti i kako ćemo to napraviti, ali ne možemo sami, trebamo pomoć Vlade, socijalnih partnera i javnosti. Ovo je ključan trenutak za Hrvatsku, ako nismo spremni preuzeti odgovornosti bit će teško, ali uvjeren sam da mi to možemo – poručio je.

Naglasio je kako se puno radilo, kako su mnogi ministri sa svojim timovima radili i vikendom.

– Što to sve na kraju znači? Što će biti rezultati? Ključni indikatori su BDP, javni dug i nezaposlenost. Smanjenje javnog duga do 2018. sa 86,7 na 82,8 posto te pad nezaposlenosti do 2018. sa 16,3 na 13,5 posto – kazao je premijer.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.