Otkriven uzrok katastrofalnih poplava na Balkanu

Međunarodni tim znanstvenika u novoj je studiji objavljenoj u prestižnom časopisu Science pokušao objasniti katastrofalne poplave koje su pogodile Hrvatsku, Srbiju i BiH. Smatraju kako su, osim klimatskih promjena, za poplave odgovorne i “planetarne rezonancije”.

U studiji autori navode kako je Balkan 2014. godine zahvatio Vb-tip ciklone koji migrira s Mediterana, gdje je apsorbirala velike količine toplog i vlažnog zraka, prema sjeveru te uzrokuje poplave u središnjoj i istočnoj Europi.

“Ekstremne količine oborina u porastu su na globalnoj razini”, stoji u studiji te se objašnjava kako glavnu ulogu u tome imaju “termodinamički i dinamički mehanizmi”.

Napominju i kako su termodinamički mehanizmi “uglavnom dobro razjašnjenji” dok oko sadašnjih i budućih promjena “u dinamičkima postoje velike nesigurnosti”.

Trendovi povećanja

Znanstvenici navode kako su u studiji pokazali da je Vb ciklona bila neuobičajeno stacionarna “donoseći ekstremne kiše tijekom nekoliko uzastopnih dana” te da je ta situacija vjerojatno povezana s kvazi-stacionarnim planetarnim Rossbyjevim valovima.

“Mi pružamo dokaze da je te kvazistacionarne valove pojačala valna rezonancija”, navode u studiji.

Pišu i kako statističke analize dnevnih proljetnih oborina na Balkanu otkrivaju “značajne trendove povećanja od 1950. do 2014. godine osobito u velikim količinama koje su relevantne za poplave”.

Navode i kako se ovakve promjene ne mogu objasniti samo termodinamičkim argumentima.

“Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi”, pišu znanstvenici.

izvor:net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.