Ovo je 15 najkorumpiranijih zemalja u razvijenom svijetu i Hrvatska je jedna od gorih u Europskoj uniji

Svake godine Transparency  International objavljuje Indeks percepcije korupcije, istraživanje kojemu je cilj pokazati koje se zemlje smatraju najkorumpiranijima na svijetu.

Uz napomenu da “nema lakog ni brzog načina za procjenu apsolutnih razina korupcije na temelju empirijskih podataka” jer je korupcija po naravi nešto što se skriva od javnosti, Transparency International objavio je poredak 168 država ocijenjenih od 0 do 100, u kojemu je 100 najmanja korumpiranost. Hrvatska je u sredini liste s 51 bodom, što znači da je uz Mađarsku i Slovačku jedna od najkorumpiranijih članica EU.

I dalje su najgore afričke i bliskoistočne države, gdje su institucije i pravna država slabi. Na vrhu liste su Somaija, Sjeverna Koreja i Afganistan.

Ovo je lista najkorumpiranijih među bogatim, demokratskim društvima. Sastavio ju je Business Insider kombinirajući podatke Transparency Internationala i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

15. Čile

Jedna od najkorumpiranijih članica OECD-a, Čile je ipak najmanje korupmirana južnoamerička država, ispred njega su Brazil, Venecuela i Paragvaj. Čile ima 70 bodova, 3 manje nego lani što znači da je korupcija u godinu dana malonarasa.

14. Estonija

Estonski prdsjednik Toomas Hendrik Ilves 2012. je počeo provedbu antikorupcijskog zaknoa kako bi povećao transparentnost javnog sektora i Indeks korupcije u Estoniji se neznatno povećao sa 69 na 70.

13. Francuska

Francuska je malo smanjila korupciju, takođe za jedan bod i sad je na 70. Korupcije tamo ima kao što znamo iz velikih francuskih skandala, ali nije raširena. Kazneni zakon kažnjava davanje i primanje mita i obuhvaća i strane državljane i dužnosnike u Francuskoj.

12. Portugal

Lani je u istraživanju Ernst&Younga 83 posto građana Portugala izjavilo kako smatra da je korupcija u njihovoj zemlji raširena. Bivši predsjednik Jose Socrates 2014. je završio u zatvoru zbog sumnji u utaju poreza i pranje novca. Portugal u indeksu Transparency Internationala ima 63 boda.

11. Poljska

Sa 62 boda Poljska je domovina nepotizma, veza i političkih malverzacija, Prema podacima agencije GAN Integrity, politička korupcija veliki je izazova za biznis jer političari koriste pozicije za vlastite interese i veze diktiraju sve.

10. Izrael

Najsiromašnija članica OECD-a, Izrael je i jedna od najkorumpiranijih država u toj skupini, sa 61 bodom. Bivši premijer Ehud Olmert lani je osuđen za nezakonito uzimanje mita od 150.000 dolara od jednog američkog tajkuna Morrisa Talanskog.

9. Slovenija

Posljednjih godina Slovenija je zemlja skandala u kojima su akteri najmoćniji političari poput bivšeg premijera Janeza Janše, opozicijskog lidera Zorana Jankovića ili bivših tajkuna s političkim privilegijama poput bivšeg šefa Pivovarne Laško Boška Šrota. Slovenci su 2013. i 2014. masovno izišli na ulice nakon što je otkriveno kako je cijeli jedan grad, Maribor, praktički prodan radi zarade nekoliko ljudi, a Janša je završio u zatvoru.

8. Španjolska

Nedugo prije zadnjih izbora istaknuti oporbeni političari premijeraMariana Rajoya optužili su za korupciju a ovoga tjedna skandal je pogodio Narodnu stranku gdje su 24 osobe uhićene zbog sumnji u primanje mita. Španjolska ima 58 bodova.

7. Češka

Ove godine Češka je u puno boljoj poziciji, skočila je s 51 na 56 bodova, uvelike zbog okončanja velikog skandala s političkom korupcijom zbog kojega je tadašnji premijer Petr Necas 2013. morao dati ostavku.

6. Južna Koreja

Korupcija je lani bila velika tema u Južnoj Koreji, premijer Lee Wan-koomorao je dati ostavku nakon što ga je poznati biznismen u oproštajnoj poruci prije samoubojstva optužio za primanje mita. Južna Koreja ima 56 bodova.

5. Mađarska

Korupcija u Mađarskoj je narasla, u indeksu Transparency Internationala ove godine imaju 51 bod, tri manje nego lani. Građani se najčešće žale na podmićivanje liječnika, ali 92 posto u istraživanjima kaže da smatra da je ono prikladno.

4. Slovačka

S 51 bodom Slovačka je jedna od najkorumpiranijih zemalja u Europi, posljednjih godina pogodio ju je takozani Gorila skandal u kojemu su političari, dužnosnici i neki direktori kompoanija optuženi za mito u namiješanju velikih natječaja.

3. Grčka

Od zadnjeg istraživanja korupcija u Grčkoj je pala, zemlja ima 46 boda, što je 3 više nego lani. Ali praksa “fakelakija”, kako se u grčkoj kolokvijalno naziva mito, građanima osigurava bolje usluge i gotovo je neiskorjenjiva.

korupcija

2. Italija

Korupciju u Italiji rutinski povezuju s bivšim premijerom Silvijom Berlusconijem koji je više puta optužen  i osuđen za porezne prijevare i proglađen krivim za podmićavanje senatora 2015, ali korupcija je višedestljetni i puno širi problem u toj zemlji. Italija ima 44 boda.

1. Turska

Turska je sa 42 boda jedna od najgorih zemalja u Europi, a prije dvije godine potresao ju je golemi skandal s podmićivanjem u kojemu su sudjelovali direktor velike državne banke, mnogi ugledni poslovni ljudi, a optuženi su za prijevaru, krijumčarenje i pranje novca.

Izvor: Telegram.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.