Ovo su tri nagrađena rješenja dizajna registarskih pločica

MUP je odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica, čije su fotografije danas objavljene na njihovim službenim stranicama. Nagrađena su rješenja, redom prema prikazu na fotografiji, Gordana Resana, tvrtke KVADRAT&KRUG i Nikole Đureka. Zanimljivo je da je poznati dizajner Boris Ljubičić sudjelovao u izradi dva rada. U rješenju tvrtke KVADRAT&KRUG je autor, dok je na Đurekovom rješenju radio kao suradnik.

Od ova tri rješenja izabrat će se konačno rješenje. Očekuje se da će se s primjenom krenuti od 1. srpnja, s tim da građani neće morati odmah mijenjati pločice. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić nije rekao koji će biti rok za promjenu.

Novost na tim pločicama je i bar code, zbog čega je moguće poskupljenje izrade pločica, ali ono neće biti veće od 5 do 10 posto.

Uvodi se i nova lista gradova, pa će tako na primjer Velika Gorica dobiti svoju registarsku oznaku. Građani će uz nadoplatu moći i mijenjati oznaku grada. Na primjer, moći će umjesto ZG odabrati ST ili bilo koja druga dva slova.

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima. Kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost, javljaju iz MUP-a.

Ocjenjivački sud bio je imenovan rješenjem ministra unutarnjih poslova i sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica. Tri nagrađena rada izabrana su od 59 pristiglih radova.

IZVOR: Vecernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.