Ovog vikenda ne zaboravite pomaknuti sat!

Ovog vikenda prelazimo s ljetnog na zimsko računanje vremena, pa ćemo u noći sa subote na nedjelju, s 25. na 26. listopada kazaljku na satovima pomaknuti jedan sat unatrag.

Znači da u nedjelju u tri sata ujutro, satove treba vratiti na dva sata. Zahvaljujući pomicanju kazaljki na satu mnogi od nas spavat će sat vremena duže.

Svjetla obavezna i danju

Podsjećamo da s prestankom ljetnog računanja vremena te prelaskom na zimsko računanje vremena u prometu vrijedi zakonska odredba o obaveznoj vožnji s upaljenim svjetlima i tijekom dana.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u razdoblju zimskog računanja vremena vozač ima obvezu na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, i vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Kazna za nesavjesne vozače iznosi 300 kuna. Ljetno računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u ožujku i traje do posljednjeg vikenda u listopadu.

IZVOR: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.