Ozbiljno upozorenje: Nova prijevara na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama ponovno su se pojavile lažne stranice trgovačkih centara i poznatih brendova s lažnim nagradnim igrama, čiji organizatori traže dostavu fotografije osobne iskaznice građana, upozorili su iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

– Tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana ova Agencija je od strane građana zaprimila veći broj upita vezanih za prikupljanje i daljnje obrade njihovih osobnih podataka, točnije prikupljanje osobnih podataka i fotografija osobnih iskaznica, u svrhu provođenja lažne nagradne igre putem lažne Facebook stranice Arena Centra Zagreb. Mišljenja smo kako postoji sumnja u moguće počinjenje kaznenih djela iz članka 146. Kaznenog zakona ‘Nedozvoljene uporabe osobnih podataka’, kao i drugih kaznenih djela, za čije istraživanje i procesuiranje su nadležni Policija i Državno odvjetništvo, te stoga upućujemo građane da u slučaju takvih događaja isto prvenstveno prijave nadležnoj Policijskoj postaji, priopćili su iz Agencije.

Iz Agencije savjetuju građanima da u svakodnevnom životu s povećanim oprezom postupaju sa svojim osobnim podacima te da svoje osobne podatke ne prosljeđuju građanima, da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru, provjere vjerodostojnost i organizatora, kao i izvor objave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.