Padaju cijene goriva, autoplin drastično jeftiniji

Drugi tjedan zaredom padaju cijene goriva. Nevjerojatan pad od čak 39 lipa zabilježen je po litri autoplina. Prema informacijama portala cijenegoriva.info u utorak je cijena litre autoplina pala na 4,52 kune (Ina, Tifon, Lukoil, Petrol) i 4,55 kune (Crodux). Daleko najpovoljniji je Plinski centar Zagreb koji ovu vrstu goriva prodaje za 4,33 kune. Spremnik od 50 litara ove vrste goriva od utorka je tako jeftiniji za čak 19,5 kuna.

Litra Eurosupera 95 jeftinija je za 7 lipa, a očekivao se nešto veći pad. No sada se prodaje po cijeni od 9,60 kuna. Prosječni spremnik od 50 litara od utorak je jeftiniji za 3,5 kuna, a u posljednja dva tjedna jeftiniji je ukupno 4,5 kuna.

Litra Eurodizela u utorak je prema informacijama portala cijenegoriva.info pojeftinila između 10 i 12 lipa, ovisno o kompaniji. Sada se prodaje u rasponu od 8,77 i 8,79 kuna. Spremnik od 50 litara u utorak je jeftiniji za 5 kuna, a u posljednja dva tjedna ukupno 10 kuna.

Inače, u posljednjih mjesec dana cijena sirove nafte na svjetskim tržištima pala je 10,41 posto. Istodobno, dolar je ojačao u odnosu na kunu za 2,97 posto. Dakle, razlika je 7,44 postotna boda. Bazna cijena benzina (to je cijena umanjena za PDV i trošarine), u posljednja dva tjedna pala je 1,75 posto. Stoga ima prostora za daljnji pad cijena, no on će kao i lani sigurno biti puno sporiji u odnosu na brzinu poskupljenja.

 

IZVOR: Poslovni.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.