Padaju ledena kiša i snijeg, blokirana autocesta Rijeka-Zagreb

HAK  je isprva izvijestio da je razlog zatvaranja puknuće vodova dalekovoda koji su pali na kolnik. Naknadno je ta informacija ispravljena i HAK sada javlja da je autocesta blokirana zbog puknuća vodovoda. Vozila se od čvora Bosiljevo 2 preusmjeravaju autocestom preko Žute Lokve i dalje preko Senja do Rijeke, i obrnuto. Lokalno je dozvoljen promet na dionicama Kikovica-Vrata i Bosiljevo 2-Delnice u oba smjera.

Na većini cesta kolnici su mokri i skliski, a zbog ledene kiše koja povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj hrvatskoj, te većem dijelu unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Vozačima se skreće pozornost na dionice autocesta: A1 od Lučkog do Karlovca i od Bosiljeva do Gospića, na A4 Zagreb-Goričan od Goričana do Brezničkog Huma te A6 Rijeka-Zagreb od Oštrovice do Bosiljeva 2. U istočnoj Slavoniji i Gorskom kotaru mjestimice pada slab snijeg, dok u Lici, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru mjestimice ima i magle. Smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Bosiljeva 2.

Zbog opasnosti od poledice vozačima savjetujemo da promijene režim vožnje, treba voziti pozornije, povećati sigurnosnu udaljenost između vozila, izbjegavati nagla kočenja ili ubrzavanje, a posebice pretjecanja i prestrojavanja. Kočiti treba postepeno, a ne naglo, sa što manjom silom da bi se izbjeglo proklizavanje kotača. Također, izbjegavati treba nagle pokrete (trzaje) upravljačem, da ne dođe do zanošenja. Uz odgovarajuću zimsku opremu vrlo je važno provjeriti i tehničku ispravnost vozila, ponajprije ispitati ispravnost akumulatora. Bravice na vozilu treba zaštititi sprejem protiv zaleđivanja, a gumene brtve oko vrata poželjno je namazati uljnim sredstvom.
Od 15. studenog do 15. travnja, prema odluci Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture (Narodne novine br. 145/13), određuje se obvezna uporaba zimske opreme (četiri zimske gume M+S ili četiri ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače) na zimskim dionicama javnih cesta u RH.
Podsjećamo vozače motornih vozila da, bez obzira na dobru vidljivost i sunčana razdoblja tijekom dana, moraju voziti s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.