Panika na tržištu: Otkrivamo zašto su poskupjele banane u Hrvatskoj!

Ma kakva Panamska bolest? Panamska bolest u nas se zove dolar – kaže Miljenko Preložnjak, direktor Pacific Fruita, jednog od najvećih uvoznika banana u Hrvatsku, nakon što su svjetski mediji objavili kako bi zbog gljivice zvane Panamska bolest, koja ozbiljno prijeti australskim bananama, cijena te dragocjene voćke globalno mogla skočiti i 400%.

Skuplje 19 posto

Australske plantaže, na kojima se godišnje proizvede banana za oko 550 mil. dolara, nisu, naime, izvoznice banana, ali bi potražnja za uvoznima, mogla izazvati tektonske poremećaje na svjetskom tržištu, kako se to dogodilo i 2011., kada je ciklon poharao 20% australskih usjeva, tvrde neki analitičari. Lani su famoznom gljivicom, koja izjeda korijen banane, bili pogođeni i Filipini pa neki nagađaju kako je njihova cijena od 12 kuna u većini hrvatskih trgovina posljedica panamske pošasti ili špekulacija proizašlih iz nje.

I TISUP, tržišni informacijski sustav u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, bilježi kako su banane u nas skuplje za oko 19% u odnosu na isto razdoblje lani, a ne tako davno kupovali smo ih i po prosječnoj cijeni od oko 8 kuna.

Preložnjak, međutim, tvrdi, kako je jedini krivac za to dolar. Banane se u Hrvatsku gotovo isključivo uvoze s dolarskog tržišta – Ekvadora, nešto iz Kostarike i Kolumbije. No za dolar smo lani u ovo doba morali izdvojiti 5,63, a sada čak 7,37 kn, dok Pacific Fruit, ističe on, živi u eurskom svijetu.

Samo je Pacific Fruit (u nas drugi po veličini uvoznik nakon Konzuma), lani od ukupnih 54,4 tisuća tona za 51,5 milijuna dolara uvezao oko 900.000 kartona, odnosno 18 tisuća tona.

Jabuke diktiraju uvoz

Iako potrošnja posljednjih godina u nas lagano pada, ali ne kao u Njemačkoj, gdje je tržište posljednjih godina palo i 19%, banana je i dalje hrvatsko voće broj jedan i najprodavaniji artikal trgovaca. Po stanovniku pojedemo oko 11 kilograma, doznajemo od Zorana Kavržića iz Dodira prirode, koji uveze oko 11 tisuća tona godišnje. No on ne vidi toliki problem u dolaru s obzirom na to da se banane, kako on tvrdi, prodaju na godišnje ugovore, već isključivo u ponudi i potražnji. Kad Rusija, primjerice, poveća uvoz za 200.000 tona i više, odmah skaču i cijene, dok u maloj Hrvatskoj, one uglavnom ovise o sezoni – skupljoj zimskoj i jeftinijoj ljetnoj – koja počinje 1. svibnja.

– Cijene banana u nas će tada neovisno o dolaru pasti na 8,99 ili 9,99 kuna – uvjeren je Kavržić. Ako je dolar skočio, otkupna cijena banana past će sa 6 na 4 dolara po kartonu od 18,5 kilograma, napominje. Vjerovali ili ne, potrošnju za bananama u nas svake godine diktiraju jabuke. Ako su jabuke skuplje ili ih nema, uvest ćemo više banana. S druge strane, ponuda jeftinih poljskih jabuka koje zbog embarga nisu otišle za Rusiju, ove će godine, izgledno je, smanjiti promet uvoznika banana.

IZVOR: Večernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.