PAO DOGOVOR: Parlamentarni izbori bit će potkraj rujna?

Vodeći ljudi Kukuriku koalicije i Vlade, Zoran Milanović i Vesna Pusić, razgovarali su o tome da bi optimalno vrijeme za održavanje izbora za Sabor bilo potkraj rujna ove godine, a bilo je riječi i o međusobnim odnosima koalicijskih partnera na tim izborima, naravno ako bi SDP i HNS zajedno sa IDS-om i HSU-om i ovoga puta zajedno nastupili.

Milanović je u ime SDP-a ‘narodnjacima’ ponudio osam ulaznih mandata za Sabor, i to je ponuda koja se sada razmatra u HNS-u, ali kako sada stvari stoje, prihvatljiva je za HNS. Naravno, na zajedničkim listama bi ukupno bilo više HNS-ovih kandidata, ali cilj je da se u klupama nađe najmanje osam HNS-ovaca.

Kako je poznato, HNS je 2011. godine ispregovarao 15 mandata, a danas ih u Saboru ima manje s obzirom da su tri zastupnika prešla Reformistima Radimira Čačića. Upravo je, među ostalim, unutarnji sukob u HNS-u između Vesne Pusić i Čačića vjerojatno i kumovao padu rejtinga HNS-a, koji je sada postao realnost, te se stoga s obje strane sada smatra da je Milanovićeva ponuda realna i za HNS prihvatljiva s obzirom na sadašnje pokazatelja iz anketa.
”Točno je, Predsjedništvo HNS-a je ovlastilo predsjednicu Pusić da razgovara s vrhom SDP-a o daljnjoj suradnji s partnerima. HNS je sigurno razuman i realan te će se o prijedlozima nastaviti razgovarati s našim tradicionalnim partnerom SDP-om”, potvrdila je Novom listu članica Predsjedništva HNS-a Nada Turina-Đurić.

HNS bi u slučaju pobjede Kukuriku saveza imao i određeni broj mjesta u vladi – vjerojatno manje od sadašnja četiri resora, dakle za pretpostaviti je dva ili tri, a u SDP-u računaju da će na kraju i IDS prihvatiti prijedloge iz SDP-a da u 8. jedinici dobiju tri ulazna mjesta na listi, odnosno ukupno četiri na listi za koju se očekuje da će u Rijeci i Istri osvojiti najmanje 8 od 14 mandata.

U SDP-u misle da nije realna i da je sada već završena priča o tome da se HNS i IDS žele povezati s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem te nastupiti mimo SDP-a, pogotovo jer će se prema objema strankama ići s korektnim i realnim ponudama o suradnji, kako smatraju.

IZVOR: Danas.hr|Novi list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.