Pauk na Forumu hrvatskih i poljskih regija: Ključ uspjeha je u uključivanju županija u izradu operativnih programa

Nakon svečanog otvorenja sedmog Foruma hrvatskih i poljskih regija u Poreču, na kojem sudjeluje i Šibensko-kninska županija, uslijedile su tri panel rasprave. U prvoj raspravi ‘Strateško planiranje razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine’, sudionike Foruma u temu su uveli član Parlamenta i potpredsjednik hrvatsko-poljske parlamentarne skupine Jacek Protas te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić.

Jedan od sudionika na panelu o navedenoj temi bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je objasnio kako je zajednički cilj svih županija, uz ravnomjerni regionalni razvoj, uključivanje u pregovarački tim za izradu operativnih programa u idućem financijskom razdoblju od 2020. do 2027. godine.

– Moramo ispraviti pogreške koje su se događale u prethodnoj financijskoj omotnici jer nije bilo kvalitetne komunikacije s lokalnom i regionalnom upravom. Smatram da ćemo uključivanjem županija u proces izrade zajedničkih strateških dokumenata i pripremu operativnih programa ispraviti te nedostatke. O uspješnom planiranju možemo puno naučiti od naših poljskih prijatelja, s kojima razmjenjujemo dobre i loše primjere iz prakse i na temelju toga učimo, rekao je Pauk i dodao kako podržava uspostavljanje razvojnih sporazuma od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

211_manuel_paljuh

Panel je zaključen uz napomenu kako se već sada mora strateški razmišljati o razdoblju nakon 2020. godine, pri čemu će jednu od temeljnih uloga imati upravo fondovi Europske unije.

‘Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva’ bio je naziv drugog panela Foruma u kojem je poseban naglasak stavljen na budućnost regionalnog razvoja u okviru smanjena budžeta Europske unije koje nam predstoji. Sudionici panela su se složili da je za nastup na europskom tržištu neizostavno udruživanje lokalnih proizvođača i fokus na diversifikaciju proizvodnje.

Na trećem panelu Foruma naglasak je bio na investicijama u regijama. Tijekom rasprave istaknuto je kako trendovi u svijetu ukazuju na to da su tehnološki napredak, znanje, obrazovanje i naukovanje postali generatori rasta i podizanja nacionalne konkurentnosti. To podrazumijeva definiranje potencijala svih regija, uz isticanje konkurentskih prednosti, poput onih koje imaju zahvaljujući svom teritorijalnom kapitalu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.