PICULA I MEISSNER U POSJETU HRVATSKIM OTOCIMA: Otočani i ribari znaju najbolje kako im možemo pomoći

Predsjednica Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta Gesine Meissner, 26. i 27. lipnja dolazi u radni posjet Zadru, Pašmanu i Kornatima, na poziv zastupnika u Europskom parlamentu i potpredsjednika Međuskupine za otoke Tonina Picule.

 

Cilj posjeta je Međuskupinu koja zasjeda u Bruxellesu, upoznati sa svakodnevicom otočana čije interese zastupaju u Europskom parlamentu – da se vidi tko su ljudi koji se bave malim ribolovom i žive od toga te prije svega: kakav je život na otocima.

 

U zadarskoj županiji Meissner i Picula u suradnji s Otočnim saborom, održat će sastanke s predstavnicima zadarske županije, grada Zadra i svim otočnim načelnicima. O problemima malih ribara i najboljim rješenjima zastupnica Meissner moći će najviše saznati od ribara s Pašmana, Ugljana i Dugog otoka koji su prošle godine bili u radnom posjetu Europskom parlamentu, na poziv zastupnika Picule.

 

Predstavnici Međuskupine posjetit će ribarsku zadrugu na otoku Ugljanu, obići ribarsku luku a na Kornatima se sastati s predstavnicima „Udruge Kurnatari“ čije članove posebno muči ukidanje kategorije malog ribolova, od kojeg tradicionalno žive već godinama.

 

Komentirajući dolazak zastupnice Meissner, zastupnik Picula je istaknuo: „Sve što radim, radim s ciljem da izmjena zakona i propisa ide u smjeru olakšanja života na otocima, te dodao da je taj cilj nemoguć ako probleme otočana i ribara promatramo samo iz dalekog Bruxellesa – “potrebno je biti među ljudima i čuti kako postojeći zakoni i propisi utječu na njihovu svakodnevicu“.

 

Podsjetimo, do osnivanja ove Međuskupine u Europskom parlamentu nije postojala nijedno radno tijelo koje se bavilo otocima, iako na njima u Europskoj uniji živi gotovo 15 milijuna ljudi. Ona okuplja 81 zastupnika iz 20 zemalja članica Europske unije, a zastupnik Picula kao njezin suosnivač dodao joj je dimenziju otoka za koje će biti zadužen do kraja mandata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.