Picula i Tomašić u obrani istarskog pršuta

Tonino Picula upitao je Komisiju koje je njezino stajalište o prigovoru Republike Slovenije koja je, ističe, ‘već put u Europu blokirala hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu’, a Ružu Tomašić zanima smatra li Komisija slovenski prigovor zloporabom tog instituta i udarom na slobodu tržišta.

Kao i u slučaju prošeka (koji osporava Italija) i terana, radi se o pokušaju   eliminacije konkurencije sa zajedničkog tržišta preko europskih institucija. Planira li Komisija poduzeti mjere kojima bi se spriječilo ponovno dovođenje Republike Hrvatske u neravnopravan položaj na ovaj način, zanima eurozastupnicu Tomašić.

O svojim upitima javnost su Picula i Tomašić izvijestili priopćenjima.

-Istarski pršut je prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 milijuna kuna ističe Picula.

Pršut, prošek, teran…

U priopćenju o Piculinu upitu Europskoj komisiji podsjeća se da je on već u kolovozu prošle godine od Komisije zatražio objašnjenje situacije u vezi s našim drugim autohtonim proizvodima: prošekom i teranom. Tom je prilikom istaknuo da hrvatski prošek i talijanski prosecco, kao ni slovenski i hrvatski teran nisu istovjetni proizvodi jer su hrvatski prošek i teran rezultat višestoljetne proizvodne tradicije, a njihovo geografsko podrijetlo je neupitno.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo o slovenskom prigovoru na hrvatski zahtjev za zaštitu istarskog pršuta na razini Unije. Ako Komisija ocijeni da slovenski prigovor nije osnovan, procedura zaštite istarskog pršuta ide dalje, a ako smatra da jest osnovan, slijedi postupak dogovora Slovenije i Hrvatske.

Izvor: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.