Picula na Susku: ‘Napravljen je važan iskorak u osiguravanju energetske samoodrživosti ‘

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula posjetio je danas otok Susak, gdje je sudjelovao u svečanom otvaranju nove, 18,5 milijuna kuna vrijedne otočke rive. Kao potpredsjednik Međuparlamentarne skupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja i inicijator osnivanja Tajništva za otoke Europske komisije, Picula je govorio o novom mjestu otoka u politikama Europske unije i važnosti nacionalnih politika u smanjivanju razlika u kvaliteti života na otocima u odnosu na kopnene regije.

Podsjetio je kako je u siječnju 2016. Europski parlament povijesno važnom Rezolucijom o posebnoj situaciji otoka postavio temelj za preispitivanje postojećih politika prema čak 21 milijunu otočana u Europskoj uniji, od portugalske Madeire, preko jadranskih otoka, pa sve do Švedske i Bugarske, koji dijele zajedničke probleme.

– Svi europski otoci imaju pristup europskim fondovima posredstvom nadležnih nacionalnih institucija kao i iskustvima drugih otočkih zajednica EU. Premda EU nema jedinstvenu strategiju koja bi otočke probleme sustavno rješavala, postoje regionalne strategije koje itekako vode brigu o otocima i otočanima. Sudjelovanjem u pilot projektu Tajništva za otoke EK, sedam hrvatskih otoka cresko-lošinjskog arhipelaga, uključujući i Susak, napravilo je važan iskorak u osiguravanju energetske samoodrživosti koju će moći financirati sredstvima iz EU fondova, što do sada nije bio slučaj- podsjetio je Picula na nedavno pokrenut prvi pilot program Tajništva za otoke.

Naglasio je i kako ključne politike kao što su jedinstveno tržište, politika tržišnog natjecanja, prometna politika, politika ruralnog razvoja i ribarska politika, valja u slučaju otoka primjenjivati s više fleksibilnosti.

Konkretno, naveo je kako treba zahtijevati dosljednu primjenu članaka UFEU-a o ravnopravnom odnosu prema svim pa i zemljopisno zakinutim područjima,  te kako u kohezijskoj politici nakon 2020. godine otoci zaslužuju posebnu pozornost. Prvi bi korak bilo uvrštenje otoka kao dodatne kategorije u pogledu prostornih tipologija.

– Vrlo je važan učinak što snažnije sinergije između različitih instrumenata EU, nacionalnih mehanizama i inicijativa lokalne zajednice. Odličan primjer tog je današnje otvaranje nove rive na Susku -zaključio je Picula.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.