PICULA: TISA je prilika da reguliramo globalizaciju

TISA (The Trade in Services Agreement), odnosno Sporazum o trgovini usluga, bio je tema rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta večeras u Strasbourgu. On se pregovara između 23 partnera odnosno 50 zemalja koje zajedno pokrivaju oko 70% svjetske trgovine uslugama.

 

Zastupnik Tonino Picula, koji je suizvjestitelj za stajalište Odbora za regionalni razvoj o TISI, poručio je da ovaj sporazum „predstavlja najosjetljiviji i financijski najobuhvatniji trgovinski sporazum za EU obzirom da uslužne djelatnosti zapošljavaju 68% radne snage, a samo u 2013. trgovinom usluga ostvarena je dobit od 173.2 milijardi EUR-a.“

 

Razvojem interneta tržište usluga se izmijenilo i premda su europski pružatelji usluga konkurentni na globalnom tržištu i znanjem i kvalitetom, zbog pravnih barijera je pristup mnogim tržištima onemogućen, dok je stovremeno pristup europskom tržištu liberalniji.

 

„Takvim nereciprocitetom su posebno zapostavljena mala i srednja poduzeća. No, reciprocitet ne smije biti naš jedini cilj – on treba biti popraćen snažnim standardima zaštite radnika, podataka i prava potrošača. Njegove odredbe trebaju biti dostupne javnosti“, naglasio je Picula u raspravi.

 

Picula je izrazio zadovoljstvo time što izvješće o smjernicama sporazuma traži isključenje svih javnih usluga iz sporazuma poput zdravstva i školstva te što lokalnoj samoupravi ostavlja pravo da regulira usluge i prema potrebi uvede zaštitne mjere.

 

“Ovo izvješće jasno označava prioritete i očekivanja Parlamenta od nastavka pregovora. Ono nikako ne prejudicira finalni sadržaj niti znači automatsko prihvaćanje. TISA je naša prilika da reguliramo globalizaciju, ali je prihvatljiv jedino ukoliko omogući zadržavanje naših principa i standarda“, zaključio je Picula.

 

Podsjećamo, TISA ima za cilj otvoriti tržišta i unaprijediti trgovinu u područjima financijskih usluga, telekomunikacijskih usluga, e-trgovine, pomorskog prijevoza. Pregovore su 2013. započele 23 članice WTO-a. Hrvatska se u pregovore uključila kada je postala članica Unije te je podržala mjere transparentnosti. Očekuje da će pregovori rezultirati novim otvaranjem tržišta, posebice u odnosu na one zemlje s kojima EU nije sklopila sporazume o slobodnoj trgovini (Australija, Novi Zeland, Hong Kong, Tajvan, Izrael, Pakistan).

 

Europska komisija vodi pregovore u ime država članica Europske unije koje, uz Europski parlament, trebaju odobriti konačni dogovor. Bez njihovog zelenog svjetla Sporazum ne može stupiti na snagu stoga zastupnici pozorno prate pregovore, a Parlament glasuje o smjernicama kako bi utjecao na pregovore prije nego što je dogovoren konačan tekst. Jednom kada je tekst završen Parlament ga može odbiti ili prihvatiti, ali ne i mijenjati.

Od ožujka 2013. do danas je održano 14 krugova pregovora. Roka za završetak još uvijek nema jer se radi o pregovorima između 23 članice s različitim pogledima i interesima, koji utječu na dvije trećine svjetske trgovine. Zastupnici će o smjernicama za TISA-u glasovati ove srijede u Europskom parlamentu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.