PICULA U EUROPARLAMENTU: Terorističke prijetnje odredit će karakter unije u 21. stoljeću

-Pitanje zaštite granica u Europskoj uniji postalo je tijekom proteklih tjedana dramatično povezano sa pitanjem zaštite građana. Do sada je izbjeglički fenomen, uglavnom, tretiran kao humanitarno i organizacijsko pitanje a nakon masakra u Parizu i događaja u Bruxellesu dobiva dominantno sigurnosni profil – poručio je zastupnik Tonino Picula na zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Istaknuo je da je Europska unija u jednoj posebnoj vrsti rata – i to jednim dijelom građanskog. – Europu nisu napale nikakve strane vojske ali protiv nje brutalno ratuju neki njeni državljani koji su ovdje rođeni i odrasli. Korijene ovog fenomena treba tražiti u jednoj vrsti socijalne patologije nastale na podlozi osjećaja isključenosti iz sustava koji su trebali osigurati društvenu promociju i prihvaćenost –

Naravno da svatko koga pogodi nezaposlenost ne postaje automatski i terorist, dodao je Picula. – Ovdje se radi o prožimanju različitih socijalnih, (vanjsko)političkih, vjerskih i medijskih faktora. Ali nema sumnje: terorističke prijetnje napinjat će ne samo nacionalne, nego i europske pa i globalne institucije određujući karakter Unije u prvim desetljećima 21. Vijeka – zaključio je Picula u svom govoru.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.