Pismo koje je pokrenulo Hrvatsku: ‘Uvijek zamislim da je ona na svom putovanju i da će se vratiti’

Sve je počelo prije 10 godina jednim pismom koje je potreslo cijelu Hvatsku. Ana Rukavina borila se za život.

‘Ja sam Ana Rukavina. Rođena sam i živim u Zagrebu, uskoro ću 30, novinarka sam političkog dnevnika Vjesnik. I nažalost to je za sad sve lijepo od mene’, riječi su kojima je Ana započela svoje pismo.

U tišini bolničke sobe na Rebru nastalo je pismo čije su riječi prije deset godina odzvanjale Hrvatskom. Anino pismo napisano je iz srca, zbog želje za životom.

Pismo je prvo poslala prijateljici Nataši. Bilo je namijenjeno užem krugu ljudi kako bi skupili novac za liječenje u inozemstvu. No, stiglo je na desetke tisuća email adresa.

– Ujutro sam u 7 sati išla na posao, nazvala sam ju i u Frankopanskoj sam uzela novine i rekla sam: ‘Ana, pa jesi ti to poslala u novine?’ Kaže, nemam pojma i onda je počela jako plakati jer nije uopće htjela da to tako javno izađe van i da se na takav način pročuje za nju”, kaže Gordana Leto, Anina sestra za dnevnik.hr

Za Anu predaja nije bila opcija. Beskrajno je voljela život i ljude. Nije željela odustati.

– Ne volim ga čitati jer se ne volim više sjećati tih stvari, ne volim se sjećati bolnice, tih soba, liječnika, ničeg se ne volim sjećati iz tog perioda. Nekako uvijek smatram kako je ona puno putovala, nikad ju kuća nije držala, ja uvijek zamislim da je ona na svom putovanju. I da će se vratiti, ‘kaže Gordana.

Hrvatska je prije deset godina imala tek 150 potencijalnih donora koštane srži. Danas ih je više od 52 tisuće.

– Ja sam danas iz perspektive kad sam majka ponosna što svojoj djeci, koja nikad nisu upoznala svoju tetu, i sad ću početi plakati, ja sam ponosna da mogu reći da je to njihova teta Ana,  kaže Anina sestra Gordana.

Anine riječi i deset godina poslije, kroz rad Zaklade, pružaju nadu za novi život.

‘Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi. Želim život. Svjesna sam svih rizika koji me očekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah. Samo se ne želim okrenuti i otići, a da nisam sigurna da sam učinila sve što sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu, među vama’, stoji, među ostalim, u pismu Ane Rukavine.

Rad Zaklade moguće je podržati već danas pozivom na humanitarni broj 060 9000. Cijena poziva iznosi 5kn ( PDV), a pozivi će biti će omogućeni tijekom cijelog prosinca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.