Plati ili umri: Dio liječnika i sestara neće odbijati pacijente

Nije ispravno odgovornost natovariti na leđa medicinskih sestara i tehničara jer nismo kompetentni za takvo što . Mi znamo prepoznati kakvo je čije zdravstveno stanje, ali što ako ipak dođe do pogreške, govori nam šokirani medicinski tehničar u jednoj hrvatskoj bolnici, piše 24sata

Kaže nam kako mu je jasan ministrov stav kojim želi smanjiti gužve na hitnom prijemu, čemu se, dodaje, dio liječnika veseli.

No medicinske sestre i tehničari ovu ideju smatraju suludom .

– Svi zaslužuju liječnički pregled i zaštitu – zaključuje tehničar.

Na hodnicima hitnih prijema jučer se moglo čuti da se dio medicinskog osoblja dogovorio kako nikome neće uskratiti pomoć te da usluge pacijentima ne namjeravaju naplaćivati.

‘Dijagnoza se ne može donijeti preko telefona’

Posebno im je sporna odluka kojom bi medicinske sestre i tehničari na telefonskoj liniji odlučivali hoće li pacijentu poslati pomoć ili neće. Tako se, kažu, ne može donijeti dijagnoza.

S djelatnicima koji nam u strahu anonimno iznose stav u potpunosti se slaže čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Problema u sustavu sigurno ima . No trebalo je napraviti nekakvu raščlambu po pitanju tih 150 kuna. Ovo će pogoditi ranjivu skupinu građana s manjim ili nikakvim primanjima, kao i umirovljenike – drži Anica Prašnjak.

Izuzetno je kritična prema ministrovoj ideji da trijažu obavljaju medicinske sestre.

Nije ni čudno da medicinske sestre napuštaju Hrvatsku

Uvjeti u kojima rade medicinske sestre nisu idealni . U sustavu nedostaje od 8000 do 12.000 sestara. U ovom trenutku se suočavamo s njihovim odlaskom u inozemstvo, sa zabranom zapošljavanja u sustavu zdravstva, odlaskom u mirovinu sestara na čija mjesta ne možemo primati nove djelatnice – govori Prašnjak te nastavlja o problemima.

Sestre jako dugo rade na određeno, ne mogu zasnivati obitelji niti dizati kredite. Zato i napuštaju Hrvatsku – kaže dodajući kako su im plaće od 3000 do 7000 kuna. Iako postoje različite razine obrazovanja, ne postoje uređeni pravilnici o tome, pa bi ostalo nejasno koje medicinske sestre mogu obavljati trijažu.

Nema uže specijalizacije za hitnu pomoć . Bez toga i jasnih sestrinskih trijažnih lista vitalno ugrožene bolesnike trebaju raditi liječnici – kaže Prašnjak. Drži da se sestre ne bi smjelo educirati fragmentirano, kroz tečajeve.

– Tečajevi nose jako puno novca, više nego godina klasičnog obrazovanja. Samo jedan tečaj stoji 2500 kuna, plus dodatni putni i ostali troškovi. To košta i ustanovu i djelatnika – zaključuje sindikalistica.

Sve se, primjećuje na kraju, radi prilično nasilno.

Sindikati su protiv

To će pogoditi ranjivu skupinu građana s malim ili nikakvim primanjima, kaže Anica Prašnjak, čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

 foto:ilustracija

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.