Platiš 1.509 kuna samo u jednom smjeru, a da se još nisi ni okupao

Apsolutni rekorder po cijenama, ali i po duljini putovanja jest trajektna linija Split-Lastovo. 

Četveročlana obitelj za put automobilom do jednog od naših najzelenijih otoka treba izdvojiti oko 750 kuna. Iako bi svi voljeli da je vožnja do naših otoka jeftinija, do pojeftinjenja će teško doći jer je i sam ministar najavio ukidanje subvencija. 

Brač, najnoviji trajekt u Jadrolinijinoj floti može primiti 616 putnika te 145 osobnih automobila. Ali gužve i dalje ne manjka. U sezoni se radi bez voznog reda. Turistima iz Nizozemske trajekt nije skup. ‘Dolazimo iz Nizozemske. Tamo bismo platili više tako da su cijene u redu’, rekao jeturist Jan Paul za Dnevnik Nove TV

Zemlja tisuću otoka

No četveročlanu obitelj primjerice iz Osijeka, putovanje naodmor do najudaljenijeg Lastova skupo će stajati. Na cestarinu za osobni automobil tako će potrošiti 290 kuna. Na gorivo dodatnih 485 kuna, a trajekt će platiti 734 kune. Ukupno 1.509 kuna samo u jednom smjeru, a da u more još ni prst nisu umočili. 

Otočanima je prijevoz trajektom oko 50% jeftiniji, ali kažu, i dalje je skupo. Za zemlju s tisuću otoka, trajekti su morska autocesta. Za otočane život i opstanak. No za njih ministar nema dobre vijesti. 

‘Nama je cilj da smanjujemo subvencije za pomorski promet’, rekao je Siniša Hajdaš Dončić. Ministar nije obrazložio kako će manje državnog novca za pomorski promet utjecati na broj linija i cijene karata. 

IZVOR/FOTO: danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.