Plenković: ‘Kontekst ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu i pozdrava ZDS na istom mjestu ne idu zajedno’

Danas je održana sjednica Vlade RH na kojoj je, među ostalim, odlučeno o rastu naknade za obnovljive izvore energije (OIE) sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, što će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti za oko 20 kuna mjesečno, javlja RTL.

Na početku sjednice predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na ploču u Jasenovcu.

“Pitanje ideološkog karaktera. Od 5.11. kada je postavljena ploča u Jasenovcu. Naša vlada koja je napravila mnogo pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata, novi zakon, nastojali smo kroz dijalog, partnerstvo s braniteljima naći zajednička rjesenja. Za ovu godinu i iduću pokazali smo što Vlada misli i radi za one koji su omogućili državu. Hvala ministru Medvedu. Ali smo jasni i čvrsti da kontekst ustaškog koncentracijskog logora u Jasenovcu i pozdrava ZDS u istom tom Jasenovcu ne idu zajedno. Razgovori s HOS-ovim braniteljima vode se cijelo vrijeme, vodeni su i jučer. Želimo da se u iduća dva tjedna nađe rješenje za pitanje u kojem je politička odluka jasna i donesena. Povjeravam da ovo pitanje u dogovoru i dijalogu pokuša na konsenzualan način rjesiti Tomo Medved, a onda ćemo na zakonski način to urediti”, rekao je Plenković.

O porezu na nekretnine kaže.

“Ako se pokaže da nismo spremni za taj porez odgodit ćemo ga. Ovo nije vrijednosni porez na nekretnine koji onda znači puno veći porez. To pitanje ćemo temeljito raspraviti, onda vidjeti i podnijeti prijedlog u Sabor”, kazao je premijer.

O plaćama za javni sektor.

“Donijet ćemo odluku o povećanju osnovice plaća za javne službe. Poruka za sve javne djelatnike osnovica se podiže za 2 %, za to smo osigurali 150 milijuna kuna i imat će jednak tretman djelatnici državnih službi i javnih službi da se ne dovedu u diskriminatoran položaj.”

Napomenuo je i da su isplatili božićnice i regres.

Osvrnuo se premijer i na pitanje o Pelješkom mostu i odnosima sa Slovenijom.

“Projekt povezivanja juga Hrvatske ide dalje, most će biti izgrađen, dijalog s BiH se nastavlja. Sve što Hrvatska radi radi sukladno međunarodnom pravu, na teritoriju unutrašnjih voda RH koje su neosporno Hrvatske. Ovo je pitanje koje ne treba politizirati, korisno je i za Hrvatsku i BiH. Što se tiče Slovenije sluŽbe dogovaraju susret s Mirom Cerarom, bit će u rujnu, stav je jasan ali smo spremni razgovarati o granici na moru i kopnu što opterećuje naše odnose 25 godina. Ovo je osjetljiva tema i velik je uspjeh da nisu izazvani veći problemi”, kazao je Plenković, prenosi RTL.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.