Plenković potvrdio: Vlada odustaje od uvođenja poreza na nekretnine

Vlada će ukinuti, a ne samo odgoditi naplatu poreza na nekretnine i to tri mjeseca prije nego je trebala početi primjena zakonskih odredbi kojima se uvodi taj porez. Najavio je to premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade, kad je otkrio da se odredbe kojima se propisuje porez na nekretnine stavljaju izvan snage u Zakonu o lokalnim porezima.

– Budući da je jedan od temeljnih postulata rada naše Vlade pravna sigurnost, dogovorili smo i na užem kabinetu da ćemo radi jasnoće i otklanjanja svih nedoumica u hrvatskoj javnosti predložiti izmjenu Zakona o lokalnim porezima čime ćemo i formalno predložiti stavljanje van snage odredbi o porezu na nekretnine. Ovu tematiku regulirat ćemo kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu. On će proći izmjene zbog usklađivanja s Pravnom stečevinom Europske unije, a potom će kroz javnu raspravu, kroz temeljitu analizu obuhvata, načela pravednosti i načela razmjernosti, te temeljite procjene fiskalnog učinka, osobito na one na koje se prihodi od te naknade odnose, a to su jedinice lokalne samouprave. Ovu ćemo temu na stol staviti tijekom sljedećih mjeseci. Ono što je bitno, poreza na nekretnine nema od 1. siječnja 2018. kao što je to trebalo biti, rekao je premijer Plenković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.