POČELA NAJVEĆA DELOŽACIJA U HRVATSKOJ: U zgradi i oko nje 55 policajaca

Jutros u 9 sati počela je deložacija iz zgrade u Ulici Dinka Šimunovića 2a u Splitu, najveća deložacija u Hrvatskoj. Međutim, prvi na udaru nisu se našli stanari 14 stanova, već sporni poslovni prostori i garažna mjesta.

U međuvremenu, kako doznaje Slobodna Dalmacija , s obitelji Vatavuk, koja potražuje stanove, dogovorilo se još dodatnih 6 obitelji, tako da je u zraku ostala visjeti sudbina osam obitelji. Njima je sud, prema infromacijama Slobodne, ostavio još tjedan dana da se nagode.

Deložacija je počela bez problema, uz pojačanu nazočnost policije – u zgradi i oko nje je 55 pripadnika snaga sigurnosti.

Kako je izvjestio HRT , stanari u zgradi na splitskim Križinama svoje su stanove uredno platili, no, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa vlasnika i investitora, sad ostaju bez doma. Tako je presudio Općinski sud u Splitu.

Odvjetnik Željko Lubina pokušava zaustaviti deložaciju obitelji iz stanova koje je izgradila tvrtka “Incon”, obrazlažući da su ih ti stanari kupili dok je na snazi bila punomoć Mihovila Vatavuka, vlasnika zemljišta na kojem je izgrađen objekt, kojim ovlašćuje tvrtku “Incon” da stanove u toj zgradi može prodavati i naplaćivati, pišeSlobodna Dalmacija.

Te obitelji su svoje domove kupili prije 2003. godine, kada je Općinski sud u Splitu, na traženje obitelji Vatavuk koja je s “Inconom” raskinula poslovnu suradnju, donio privremenu mjeru kojom “Inconu” brani prodaju stanova. Lubina kaže da se zbog toga ta sudska presuda može odnositi samo na one stanove koji su 2003. godine bili u posjedu te splitske građevinske tvrtke. Na temelju presude da obitelji Vatavuk pripada zgrada koju je “Incon” izgradio na njihovu zemljištu, sud je prije nekoliko godina donio zaključak o deložaciji iz svih 40-ak stanova.

No, to nije provedeno jer se većina stanara dogovorila s Vatavucima isplativši im traženih 200 eura po kvadratu stana. Branimir Vidošević, jedan od stanara kojima danas prijeti deložacija, kaže da je to što se od njega traži da plati 200 ili 300 eura po kvadratu da ga se ne bi izbacilo iz stana zapravo reket, te da zbog toga ovim putem poziva Državno odvjetništvo.

Istodobno udruge ‘Živi zid’ i ‘STOP deložacijama’, koje se bave zaštitom prava građana koji su pred deložacijom, žele pokrenuti referendum uz pomoć inicijative ‘U ime obitelji’.

Poslali su im molbu i otvoreno pismo da ih podupru u namjeri. Referendumsko pitanje bi glasilo: ‘Jeste li za zabranu ovrha i deložacija na jedinoj nekretnini u vlasništvu građana koja im služi kao jedini prostor za stanovanje?’

IZVOR: Jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.