Pogledajte kako bi mogla izgledati nova kovanica od 25 kuna

Hrvatska narodna banka ove će godine na Dan neovisnosti Republike Hrvatske u opticaj pustiti specijalnu kovanicu od 25 kuna kako bi se obilježilo 25 godina od donošenja povijesne Odluke Hrvatskog sabora o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića, Hrvatski novčarski zavod d.o.o. izradio je tri različita probna otkova prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna.

kuns

 

kn

 

k

HNB je na svojoj službenoj web stranici pozvao građane da daju svoj glas dizajnu koji im se najviše sviđa te da tako odluče kojom prigodnom kovanicom će se obilježiti 25. obljetnica Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra i masu od 12,75 grama. Jezgra ovog novca ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Posljednja prigodna kovanica od 25 kuna puštena je u opticaj 1. srpnja 2013. godine povodom primanja Hrvatske u Europsku Uniju, a do sada ih je u opticaj pušteno 11.

Izvor: jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.