Pogledajte oglase: Zahuktava se potraga za sezonskim radnicima

Prvi oglasi za sezonce na portalu MojPosao zabilježeni su još sredinom siječnja, a vrhunac zapošljavanja očekuje se u travnju i svibnju. Opće je poznata činjenica da mnogim poslodavcima, zbog rada vikendom i praznicima, odgovara zaposliti radnike iz drugih županija, čak i ako im trebaju osigurati smještaj i hranu.

Kada je u pitanju kontinentalni dio Hrvatske najviše sezonaca, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dolazi iz Slavonije. Lokalno stanovništvo iz Istre i Dalmacije, zbog prosječno višeg stupnja obrazovanja, oklijeva prihvatiti (niže) plaćene poslove u mjestu prebivališta za koje se traže kvalificirani radnici. To otvara prostor za tražitelje posla iz ostalih dijelova Hrvatske.

infografika-plaće2

Vjerojatno najbitniji razlog zbog kojeg su Slavonci spremni preseliti zbog posla, uz onaj očiti da posla u Slavoniji nema dovoljno, je visina prosječne neto plaće.

Podaci servisa MojaPlaća.hr pokazuju da su, unatrag godinu dana, konobari na Jadranu bili 30 posto više plaćeni od konobara u Slavoniji. Kuhari su imali 35 posto višu plaću, a pomoćni radnici u kuhinji 28 posto višu prosječnu neto plaću. Ako se uzme u obzir da dobar dio sezonskih radnika ima osigurane smještaj i prehranu, a napojnice su za većinu zanimanja česta praksa, računica je više nego očita.

Među natječajima za posao na Jadranu koji su oglašeni u slavonskim županijama izdvajamo sljedeće: Tvrtka Nautika iz Dubrovnika za restoran Dubravka traži barmena, konobara, samostalnog kuhara, pomoćnog kuhara i pizza majstora (m/ž). Svi poslovi su na određeno vrijeme. Poslodavac traži prethodno radno iskustvo, a idealni kandidati su brze, ljubazne, odgovorne, organizirane i komunikativne osobe spremne na timski rad.

Marina Hramina za restoran Butina traži kuhara, pomoćnog kuhara/ slastičara, čistačicu i konobara (m/ž). Poslodavac osigurava smještaj i prehranu te pruža mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa. Za sve poslove poželjno je prethodno radno iskustvo. Kandidati koji zadovoljavaju uvjete, i opravdati će ih kroz rad, imaju mogućnost dodatnog školovanja za daljnje kulinarsko usavršavanje.

Ukoliko upravo tražite sezonski posao i ne isključujete mogućnost privremenog preseljenja, trenutno je više od 200 otvorenih natječaja za rad u turizmu i ugostiteljstvu na portalu MojPosao.

Izvor: Tportal.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.