POKOLJ NA OVČARI: Na današnji dan dogodio se najveći zločin u Domovinskom ratu

Na današnji dan 1991. dogodio se najveći zločin u Domovinskom ratu. Srpski je agresor na Ovčari pogubio 261 ranjenika i civila. U sjećanje na njih 2006. godine otvoren je Spomen-dom ‘Ovčara’. 

vukovar 4 foto josipa

Žrtve Ovčare bili su uglavnom pacijenti, deportirani iz vukovarske bolnice, odvezeni u logor te potom smaknuti u divljini.

Razulareni, pijani uniformirani pripadnici JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih) činili su strahote u logoru, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike. Zarobljenici su kasnije odvedeni na strijeljanje.

cetnici vukovar

To je najveći pojedinačni pokolj Domovinskog rata.

Konačni broj žrtava nije poznat, no smatra se da je u noći s 20. na 21. studenog ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika.

Među njima su bili i francuski ratni dobrovoljac Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević, ali i tri žene od kojih je jedna bila u 7. mjesecu trudnoće. Najmlađa žrtva je dječak od 16 godina.

Dok nas sa zida promatraju iskrene, začuđene, nedužne oči, ne može se ne pomisliti kako su se osjećali toga hladnog dana kasne jeseni 1991.g. i jesu li znali da se sa tog puta neće vratiti. Kome su uputili zadnju misao, čije im je ime zamrlo na usnama? To će zauvijek ostati nepoznanica i tema za nagađanje.

IZVOR: Dogodilose.com/Spomen dom ‘Ovčara’

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.