Pokrenuta peticija ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’: Potpisali je i Tedeschi, Stanković, Jokić…

Peticiju ‘Stop plagiranju u Hrvatskoj’ pokrenulo je jučer 19 hrvatskih znanstvenika, liječnika, profesora, učitelja i studenata potaknutih ‘aferom plagijat’ ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Dosad ju je potpisalo nešto više od 1.400 ljudi, a krajnji je cilj doseći pet tisuća potpisa.

Pokretači peticije, među kojima su i svjetski poznati znanstvenik Ivan Đikić, filozof Jure Zovko, znanstvenici Dejan Vinković i Ivan Damjanov, upozoravaju kako je plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj.

– Plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja, poručili su, javno izražavajući duboku zabrinutost zbog takvog stanja.

Zahtijevaju stoga od Vlade i Sabora da podrže politiku nulte tolerancije na plagiranje i osobito strogo sankcioniraju sve slučajeve plagiranja počinjenih od osoba na javnim funkcijama u Republici Hrvatskoj.

Među dosadašnjim potpisnicima našao se tako poduzetnik Emil Tedeschi, bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić, poduzetnik Saša Cvetojević, bivši ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, povjesničar Tvrtko Jakovina, novinar i voditelj HRT-ove emisije ‘Nedjeljom u 2’ Aleksandar Stanković, Mladen Stubljar i brojni drugi.

Osim potpisa, građani mogu ostaviti i komentar na peticiju što je dosad učinilo njih 170. ‘Prekinuti niz krađa,dati priliku znanju’ i ‘Podržavam peticiju! Treba konačno uvesti vjerodostojnost znanstvenom radu’, samo su neki od komentara.

– Kao nastavnik i razrednik učeniku prema pravilniku o pedagoškim mjerama dužan sam dati mjeru ukora, a ministar istog sustava prepisuje bez posljedica, napisao je Tomislav Bračun iz Osijeka.

‘Građani RH dužni su i ovom peticijom poručiti svima koji obnašaju vlast u našoj državi da od nje očekuju: samo i isključivo nultu toleranciju na plagijate u znanosti. Pogotovo kad aktualna vlast propagira i nastupa s pozicija ‘vjerodostojnosti’, još je jedan od komentara.

– Kao školski djekatnik knjižničar koji stalno zagovara iskustveno učenje zasnovano na istraživanju, pretraživanju građe i oblikovanju vlastitih stavova ili spoznaja na toj osnovi te nužnosti navođenja izvora po određenim standardima, ne mogu prihvatiti da tračak sumnje u vjerodostojnost i etičku korektnost naruši ugled prvog čovjeka našeg sektora. Ne toleriram varanje ni na jednom području, ali osobito sam osjetljiva kad se radi o nama koji bismo trebali biti apsolutno izvan i iznad svake sumnje, napisala je Puljanka Elda Pliško Horvat.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.