POLICIJA ‘ČEŠLJA’ ADRESE LAŽNIH PREBIVALIŠTA: Sve sumnjive adrese bit će provjerene

Ilustracija/Arhiva

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kaže da će se to vrlo brzo znati jer se rješenja pišu i s fiktivnih adresa odjavljuju svi oni koji nisu tu. Do sada je terenski prekontrolirano gotovo 70.000 takvih adresa, od Vukovara do Dubrovačkog primorja, a akcija se nastavlja, piše Večernji list.

Veći dio javnosti zacijelo s nestrpljenjem očekuje rezultate policijske kontrole u Vukovaru jer, ako se potvrde tvrdnje i sumnje građana da tamo ne živi 34,87 posto Srba – kao što je to utvrđeno popisom stanovništva iz 2011. godine – više neće biti zakonskog uporišta za postavljanje dvojezičnih ploča na državnim institucijama.
“Svi su stidljivo prilazili rješavanju problema fiktivnog prebivališta jer politički odgovara i jednima i drugima i trećima da imaju određenu bazu birača gdje im to zatreba. Možda je nepopularno u to dirati, ali taj problem moramo riješiti. I od toga neću odustati. Želim da se prebivališta vežu uz konkretnu stambenu jedinicu za koju se zna tko joj je vlasnik. Ne može u 30 “kvadrata” živjeti 100 ljudi i da to bude glasačka mašinerija za bilo koga ili da se preko adrese koriste neosnovane privilegije u Republici Hrvatskoj”, rekao je ministar Orepić.

Uoči prijevremenih lokalnih izbora za gradonačelnika koji su se održali u Vrgorcu, ministar je preko Facebooka odaslao apel glasačima koji se iz neopravdanih razloga nalaze na tamošnjem popisu birača da ne izlaze na lokalne izbore: “Nije korektno da birate gradonačelnika grada u kojem ne živite, a oni koji vas na to potiču najobičniji su uzurpatori vlasti, vašeg dostojanstva i dostojanstva građana grada Vrgorca”, poručio im je.

Osim sređivanja biračkih popisa uvođenja reda u evidencije prebivališta, trebalo bi uvesti red i u isplatama naknada poput onih za nezaposlene i dječjih doplataka te reguliranja prava iz zdravstvenog osiguranja. Policija je već više puta prijavila državljane Bosne i Hercegovine koji se, iako žive s druge strane granice, u Hrvatskoj fiktivno prijavljuju da bi na osnovi lažne adrese izvukli materijalnu dobit. Ta je praksa učestala u mjestima uz granicu s BiH, poput Metkovića, Vrgorca, Imotskog…

“Pomoć Hrvatima izvan RH treba definirati, no ne može se i ne smije nepoštivanje zakona prikazivati kao pomoć. U konačnici to dovodi do stvaranja neprijateljstva između domicilnog i stanovništva izvan Hrvatske. Nelegalno i protuzakonito prijavljivanje zbog ostvarivanja materijalne i političke koristi neću dopustiti. Tome ću stati na kraj”, kaže ministar Vlaho Orepić.

Za sređivanje evidencije prebivališta u cijeloj Hrvatskoj Orepić kaže da je potrebno do godine dana

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.