Poljoprivrednicima ove godine nadohvat ruke čak 3,75 milijardi kuna

Ministarstvo poljoprivrede raspisat će u 2018. godini ukupno 30 natječaja za mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore.

– Prošle godine smo napravili veliki zaokret u korištenju sredstava Programa ruralnog razvoja. Rezultati jednostavnijih procedura i bolje obrade projekata već su vidljivi i daju nam vjetar u leđa za provođenje novih natječaja. Sada znamo da možemo učinkovitije povlačiti sredstva i da korisnici ne moraju čekati dvije godine u neizvjesnosti hoće li proći na natječaju ili odustati od investicija. Danas smo objavili plan natječaja za ovu godinu kako bi potencijalnim korisnicima dali dovoljno vremena za planiranje i pripremu. Čeka nas posao težak 3,75 milijardi kuna. Pratite natječaje, razvijajte ideje, pišite projekte i gradite budućnost naših ruralnih prostora – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Poljoprivrednici su najviše interesa pokazali za mjere Ulaganja u fizičku imovinu koja je predviđena u veljač8i, a odnosi se na biljnu proizvodnju, dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen Povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima za uljare i mini mljekare. Također, napominju iz Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednicima će biti zanimljiva i mjera vezana za Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja, u sklopu kojih će omogućeno povlačenje sredstava u podmjerama Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti te Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Fokus je i na mjeri ‘Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima’, koja će biti zanimljiva korisnicima iz jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje sektorskog natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1. ‘Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu’ za financiranje izgradnje odnosno rekonstrukcije dječjih vrtića, za što je pokazan veliki interes na prvom natječaju.

– Ove godine također uvodimo nove tipove operacija u mjeri 10 ‘Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene’, a konačno i mjeru 14 ‘Dobrobit životinja’. Po prvi put će se provoditi podmjera 10.2. ‘Potpora za očuvanje i održivu uporabu i razvoj genetskih resursa u poljoprivredi’ te mjera 16 ‘Suradnja’ za projekte suradnje, udruživanje poljoprivrednika i znanstvene zajednice u operativne skupine za rješavanje konkretnih problema poljoprivrednika kroz istraživanja i udruživanje za uspostavu kratkih lanaca opskrbe – priopćeno je iz Ministarstva.

Uz gore spomenute mjere nastavljaju se i potpore iz mjere ‘Obnavljanja poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti’ kao i za mjeru ‘Upravljanje rizicima’, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Inače, u 2018. godini natječaje će objaviti i lokalne akcijske grupe (LAG), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, po kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze. Prvi natječaj koji će LAG-ovi raspisati odnosi se na tip operacije 6.3.1.

– Podsjećamo da je do kraja 2017. godine objavljeno natječaja u vrijednosti od 56 posto ukupno dostupnih sredstava, od čega je gotovo polovica objavljena tijekom 2017. godine. Hrvatskim poljoprivrednicima iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno je ukupno 3,67 milijardi kuna.

Detaljan plan objave natječaja za ovu godinu možete pronaći OVDJE, a svi upiti za trenutno otvorene natječaje mogu se postaviti putem sustava Pitanja i odgovora (PIO) dostupnom na poveznici – poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.