Porez na nekretnine: Što kriju tri obrasca, o kojim se brojkama govori i kome odlazi novac

Foto: Foto iz zraka

Porez na nekretnine, koji je pokušala uvesti Milanovićeva, pa najavljivala Oreškovićeva, a svi su ga konstantno kritizirali, sada uvodi Plenkovićeva Vlada.

Na uvođenje tog, novog nameta reagirao je Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a.

– Porez na nekretnine nije zamjena za plaćanje komunalne naknade. Ovo je potpuno novi namet, drugačije strukturiran od komunalne naknade koji će višestruko povećati davanja građana, a posljedica toga bit će prodaja nekretnina. Mišljenja sam da je jedina namjera ovog prijedloga daljnje siromašenje naših građana, komentirao je Vidović.

RTL ima detalje upitnika koji stižu u Našice i Daruvar. Počinje s Daruvarom i Našicama, a do 31. listopada morat će svi. Komunalna naknada odlazi u povijest.

Svi su građani dobili tri obrasca u kojima su morali ispuniti podatke o lokaciji, namjeni i vlasništvu nekretnine, ali i nove o stanju i starosti objekta.

– Treba regulirati koje su to nekretnine više, koje manje vrijedne i tako porez razrezati, kaže Lovro Kuščević (HDZ), ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Ovo je tek prva, birokratska faza, koja je tu više da lokalnoj upravi smanji posao i za nijansu podeblja proračun.

– Od ove godine ne uvodi se vrijednosni porez nego i dalje ostaje porez po kvadraturi. Porez na nekretnine je samo zamjena za komunalnu naknadu, porez za kuće za odmor i spomeničku rentu ukidamo i uvodi se jedan porez, ističe Dario Runtić, savjetnik u Udruzi gradova.

Porez na nekretnine iznosit će 1.200 kuna godišnje, odnosno bit će identičan doasadašnjoj komunalnoj naknadi primjerice zagrebačkog stana od 100 kvadrata u prvoj zoni, izgrađenoj između 1970 i 1987. godine, bez popratnih sadržaja kao na primjer bazena.

Ali će zato rasti s godištem nekretnine, odnosno kvalitetom i obrnuto. Novost je da se oporezuju i građevinska zemljišta, a ako nema vlasnika ovršit će samu nekretninu.

– Lokalna samouprava dobro to odrađuje, mi smo od gotovo svih već pokupili podatke i sad i h ubacujemo u bazu i ne vidim problema. Dapače, to će biti u cijelosti prihod lokalne samouprave i mislim da će oni biti zadovoljni s tim, kaže ministar Kuščević.

Naplata poreza kreće početkom 2018., a minstarstvo već najavljuje i drugu fazu, 2020. godine u kojoj će uvesti potpuno nove porezne razrede, javlja RTL.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.