PORTAL MOJ POSAO IZBACIO STATISTIKU: Traže se konobari, faks, baratanje stranim jezicima i oni koji bi išli u Njemačku!

Vjerujemo da svi koji traže posao ili ga pak nude, redovito provjere stanje i na portalu MojPosao. 

Stoga vjerujemo da će vam biti zanimljiv njihov godišnji izvještaj tržišta rada, prema kojem su najtraženija zanimanja u 2015. bila konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, administrator, vozač kamiona te komercijalist.

Najveća ponuda oglasa u proteklih godinu dana zabilježena je u kategorijama prodaje, turizma i ugostiteljstva, te proizvodnje i zanatske industrije, a najveća potražnja također u prodaji, turizmu i ugostiteljstvu, kao i administrativnim zanimanjima.

razgovor-za-posao

ODREĐENO ILI NEODREĐENO?

U prošloj je godini objavljeno ukupno 59% oglasa za rad na neodređeno, dok se ugovor na određeno u protekloj godini nudio u 51% oglasa.

S druge strane, 54% tražitelja posla je bilo zainteresirano za stalni posao, a trećina ih bila zainteresirana i za rad na određeno (32%). 

VISOKA STRUČNA SPREMA IMA PREDNOST

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom (u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj), a ono što je iz statistike vidljivo je nedostatak visokoobrazovanog kadra.

Naime, zaposlenike s višom stručnom spremom tražilo se u 21% oglasa, dok isti stupanj obrazovanja je u svojim životopisima navelo 7% tražitelja posla.

Najčešći uvjeti u oglasima su napredni engleski i radno iskustvo od 2 godine i 6 mjeseci. Naime, poznavanje stranih jezika( u prvom redu engleski i njemački!) tražilo se u 49% oglasa, a u 31% oglasa rad na računalu (Excel, Word).

Značajan porast broja oglasa u inozemstvu

Tijekom 2015. godine poslodavci su objavili gotovo 1.000 oglasa za poslove u inozemstvu. U odnosu na 2014. godinu to je rast od čak 88%. Najviše oglasa u inozemstvu objavljeno je za Njemačku, Mađarsku i Austriju.

Ponudu poslova koji se odnose na Šibensko-kninsku županiju na portalu MojPosao pogledajte ovdje.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.