Poslijepodne se očekuje objava presude Draganu Vasiljkoviću

Presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima, u sudskom postupku koji se vodi po optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, trebala bi biti objavljena danas u 13.30 sati, doznaje se na splitskom Županijskom sudu.

U četvrtak je, naime, poslije gotovo desetosatnog ročišta, Vasiljković iznio svoju obranu, a njegova obrana i tužiteljstvo svoje završne govore.

Vasiljković u cijelosti odbacuje sve navode iz optužnice, a posebno da je imao ikakvo zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu gdje je, kako je kazao, samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor izmjesti.

Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić svoj su završni govor držale tri i pol sata tijekom čega su, među ostalim, kazale da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine koja je svoje sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Pojedinačno su obrazložile i svako svjedočenje rekavši da su svjedoci potvrdil kako su bili fizički i psihički zlostavljani, da su vjerodostojni, kao i da se detalji njihova svjedočenja podudaraju sa činjenicama koje proizlaze iz materijalnih dokaza.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.