Poslodavci upozoravaju: Namirnice poskupljuju proširi li se lista otkupne ambalaže

Kao što je krajem 2018. bilo i najavljeno, na proljeće ove godine je u javnu raspravu pušten nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, piše Poslovni.hr.

Naime, radi se o intenciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da obvezom plaćanja ambalažne naknade obuhvate i mlijeko te mliječne proizvode kao i ambalažu zapremine do 0,20 litara, a koja je do sada bila oslobođena plaćanja naknade. Kako ističu iz Ministarstva, vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš.

– Što se tiče najava o vraćanju ambalaže od mliječnih proizvoda te uključivanja u sustav otkupa ambalaže manjeg volumena, smatramo da će doći do dodatnih problema u funkcioniranju sustava koji mogu dovesti do dodatnog zagađenja okoliša jer se za eventualnu pripremu ambalaže za mlijeko i mliječne proizvode kod pranja radi sadržaja mliječne masti troši puno vode i deterdženata što ima negativnog utjecaja na očuvanje okoliša i vodnih resursa. Iz tog razloga je ovakva ambalaža, koja sadži masnoće i ulja, isključena iz sustava depozita u gotovo svim zemljama Europske unije – kažu u HUP-u.

Napominju još kako bi ponovnim uvođenjem sustava depozita za navedenu ambalažu zbog povećanja naknada rasle i cijene samih proizvoda što bi imalo negativan utjecaj na potrošače.

Cijeli tekst možete pročitati na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.