Postrojavanje u Zagrebu: Što Kolinda planira za 20. obljetnicu Oluje

Bliži se 20. obljetnica oslobodilačke akcije Oluja. S obzirom da je riječ o važnoj, okrugloj obljetnici, Vlada i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već su u dogovorima oko protokola i organizacije obilježavanja 5. kolovoza 2015. Kako doznaje direktno.hr iz Ureda predsjednice, predsjednica želi da se Oluja, osim svečanošću u Kninu, obilježi i mimohodom u Zagrebu.

”Tu je ideju predsjednica prezentirala ministru obrane Anti Kotromanoviću i načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragi Lovriću, na nedavnom sastanku. Predsjednica želi da se mimohod uklopi u proslavu Dana domovinske zahvalnosti, na način da to da bude cjelina prema proslavi u Kninu”, govori nam izvor s Pantovčaka.

U nekim medijima pojavili su se i navodi kako je obilježavanje Oluje potencijalni povod za novi sukob Grabar-Kitarović i Vlade, jer Vlada navodno planira proslavu samo u Zagrebu, ali ne i u Kninu. Ideju koja zvuči potpuno nevjerojatno na Pantovčaku smatraju običnim medijskim spinom – izbacivanje Knina iz protokola jednostavno ne dolazi u obzir.

”Predsjednici će biti drago ako Vlada pokaže da prihvaća njezin prijedlog, u kojem jedno ne isključuje drugo. Dakle, da se primjerice, 4. kolovoza predvečer održi mimohod u Zagrebu, kao dodatak, a 5. kolovoza proslava u Kninu’‘, pojašnjavaju nam iz Ureda predsjednice. Još se ne spominje konkretna lokacija održavanja parade u glavnom gradu, no to vjerojatno neće biti jezero Jarun, već neka od širokih gradskih ulica. Postrojavanje sudionika u akciji Oluja moglo bi se održati na Trgu bana Jelačića.

Premijeru Milanoviću je još od prošle obljetnice Oluje u Kninu ostao gorak okus u ustima. Tada su, podsjetimo, njega i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića okupljeni branitelji izviždali. No scenarij u kojem bi se proslava svela ”samo” na vojnu paradu u Zagrebu, koju bi bilo lakše kontrolirati, a bez Knina, ipak se neće realizirati. Čak da su spekulacije o takvoj ideji istinite, vrhovna zapovjednica to nikad ne bi dopustila.

IZVOR: direktno.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.