Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona

Je li Šegon privatni interes stavio iznad javnog?

“Članak 2 ZSSI-a definira da sukob interesa postoji u situaciji u kojoj su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim. U obnašanju javne dužnosti dužnosnici ne smiju svoj interes staviti iznad javnog. Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka radi utvrđivanja da li je povodom sklapanja Ugovora o kreditu između HBOR-a i trgovačkog društva Facta Vera doo, dužnosnik Branko Šegon svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa”, stoji u priopćenju Povjerenstva.

“Privatni interes proizlazi iz činjenice da je u razdoblju u kojem navedeni dužnosnik obnaša dužnost pomoćnika ministra financija, trgovačko društvo u kojem dužnosnik ima 20 posto udjela u vlasništvu, ishodilo kredit od HBOR-a koji uključuje i stjecanje državnih potpora i subvencija. Javni interes proizlazi iz zahtjeva da se javna dužnost obnašala u javnom interesu, te da državna tijela koja dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna postupaju transparentno i sukladno unapriejd propisanim uvjetima i kriterijima. Javni interes nalaže očuvanje povjerenja građana u dužnosnike i tijela javne vlasti. Načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a obvezuju dužnosnike da svojim postupanjem ili propustom ne dovedu u sumnju da su javnu dužnost koju obnašaju koristili za osobni probitak odnosno za probitak povezane osobe.”, objašnjava Povjerenstvo za sukobm interesa.

Je li Šegon utjecao na kredit?

Postupak je pokrenut i radi utvrđivanja da li je dužnosnik Branko Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija počinio neko od zabranjenih djelovanja dužnosnika iz članka 7. ZSSI-a, kako bi utjecao na sklapanje Ugovora o kreditu između HBOR-a i trgovačkog društva Facta Vera doo.

Postupak je pokrenut i radi utvrđivanja da li je povodom stupanja u poslovni odnos društva Facta Vera s HBOR-om na temelju Ugovora o kreditu došlo do povrede članka 16. stavka 3 i stavka 4. ZSSI-a. Člankom 16 stavkom 3. propisano je da je trgovačko društvo u kojemu dužnosnik ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu dužno obavijestiti Povjerenstvo o stupanju u poslovni odnos s državnim tijelima. Poslovnim odnosom u smislu ZSSI-a smatraju se između ostalog, državne potpore i drugi oblici stjecanja sredstava od tijela javne vlasti. Stavkom 4 propisano je da za vrijeme dok su njegova upravljačka prava u trgovačkim društvima prenesena na Povjerenika, dužnosnik ne smije davati obavijesti, upute, naloge ili na drugi način biti u vezi s povjerenikom te time utjecati na ostvarivanje prava i ispunjavanje obveza koje proizlaze iz članskih prava u tim društvima.

Odlukom o pokretanju postupka Povjerenstvo će pozvati dužnosnika Branka Šegona da u roku od 15 dana od dana primitka pisanog otpravka odluke, dostavi Povjerenstvu očitovanje na razloge pokretanja postupka radi utvrđivanja sukoba interesa.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković kazala je kako će zatražiti dodatnu dokumentaciju.
Kazala je i kako je Šegon morao do kraja pretprošle godine dostaviti izvješće o založnom jamstvu, no on to nije učinio. Orešković je kazala kako će zatražiti od HBOR-a, Ministarstva financija i Šegona dodatnu dokumentaciju: od HBOR-a želi odgovor koliko su 2012. odobrili kredita s namjerom refinanciranja drugih kredita, u kolikom iznosi i s kakvim kreditnim ocjenama su tvrtke dobivale kredite.

Branka Šegona prijavili smo Povjerenstvu za sukob interesa 9. prosinca prošle godine. Još tada Povjerenstvu nije bilo jasno je li Šegon zaista prebacio prava na odvjetnički ured. Nakon naše prijave zatražili su od Šegona dopunu prijave Imovinske kartice.

Ministarstvo financija: Index piše neistine!

Podsjetimo, nakon što je Index objavio članak o Šegonovom kreditu, Ministarstvo financija nekolicini je medija poslalo priopćenje u kojemu je navelo da je Indexov tekst pun neistina i objeda na račun pomoćnika ministra Branka Šegona, a vezano uz njegov mogući sukob interesa! “Zbog dezinformacija i kleveta objavljenih u tekstu, gosp. Šegon će se konzultirati s odvjetnikom zbog podnošenja tužbe.”, stajalo je u priopćenju koje je medijima poslala glasnogovornica Linićevog ministarstva!

Linić i Milanović stali uz Šegona!

Također, u danima nakon toga, Linić je uporno govorio kako je oko njegovog pomoćnika sve čisto! Ustvrdio je da je proučio dokumentaciju te da sukoba interesa nema. “Ono što su moja saznanja oko sukoba interesa, smatram da ga nema, ali to je ipak područja rada Povjerenstva i ono će dati konačno mišljenje. Ja ne vidim sukob interesa”, govorio je Linić par dana nakon otkrivene afere.

Prekjučer opet stao u obranu svog pomoćnika te izjavio kako je sve čisto oko Šegona. Tri sata je trajala sjednica Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), na čijem je čelu upravo Linić, na kojoj je glavna tema bio kredit Branka Šegona.  “Nadzorni odbor je primio na znanje informacije uprave”, rekao je Linić, te dodao da je ovo sada, što se tiče procedure HBOR-a, “završena točka”.

U obranu Šegona stao je i Milanović. Iako nije odgovorio niti na jedan Indexov upit u posljednjih 12 dana, jučer je na aktualcu u Saboru morao komentirati slučaj Šegon. “Radi se o jednom od sto pomoćnika ministara. Ministar Linić je rekao da će čekati nalaz Povjerenstva za sukob interesa. Ovdje se radi o jednom odnosu koji je siva zona. Ja sam, nakon što sam saznao za ovo, rekao da ubuduće očekujem od svih da se potpuno maknu od toga. Dakle, ili privatni biznis ili funkcija. A koja je to granica, je li to brat, sestra, privatna firma s prenesenim upravljačkim pravima koju vodi sin? O tome ćemo se morati dogovoriti. Meni je sve ovo skupa krajnja granica tolerancije. Formalno izgleda da je sve u redu, ali dopuštam i drugačije tumačenje. Vidjet ćemo.”, rekao je Milanović dodajući kako je “Šegonov hotel najbolji objekt na Korčuli

IZVOR: Index

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.