Pravobraniteljica Ljubičić. ‘Javna manipulacija Istanbulskom konvencijom je nedopustiva’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u subotu je ocijenila nedopustivom javnu manipulaciju informacijama u slučajevima kad se Istanbulska konvencija i njezin sadržaj miješaju s pedofilijom, homoseksualnošću i transvestizmom, prenosi Jutarnji list.

– Istanbulska konvencija je pisana jednostavnim jezikom i isključivo je fokusirana na rodno uvjetovano nasilje prema ženama samo zbog toga što su žene, istaknula je Ljubičić u emisiji Intervju tjedna Hrvatskoga radija.

Iznijela je podatak da je od 47 europskih država Konvenciju potpisalo njih 45, ratificirale su je 23 države – prva Turska, a tu je i Malta, koja je, uz Poljsku i Irsku, jedna od tri države koje izrijekom zabranjuju pobačaj.

Rekla je i kako je, mali broj zastupnika potpisao listu za ratifikaciju tijekom jučerašnjeg prosvjedu pred Saborom, dok su javno bili proklamirani stavovi koji govore o rodnoj ideologiji ili o tome kako Konvencija predstavlja urotu prema obiteljskim i tradicionalnim vrijednostima.

– Nasilje prema ženama je u 75 do 95 posto slučajeva rodno uvjetovano od strane muške populacije nad ženskom populacijom. To je statisitka od koje trebamo krenuti, naglasila je.

Hrvatska još nije ratificirala Istanbulsku konvenciju, a Ljubičić kaže kako, prema njezinim saznanjima, prijedlog zakona o ratifikaciji još nije upućen u saborsku proceduru.

– Ove godine je bilo 16 smrtnih slučajeva ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca, a prošle godine dvadeset. Došlo je vrijeme za zaokret, rekla je Ljubičić, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.