Pred nama je produženi vikend. MUP objavio upute za vozače, policije će biti posvuda

Ilustracija/Arhiva

Intenzitet prometa na cestama povećat će se u nadolazećem produženom vikendu, zbog čega je Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo očekivane gužve, ali i upozorenje vozačima kako će na cestama diljem zemlje biti maksimalan broj policijskih službenika koji će kažnjavati prekršitelje.

Najveće povećanje prometa očekuje se u srijedu u poslijepodnevnim satima, četvrtak u prijepodnevnim satima, kao i u nedjelju u poslijepodnevnim satima, upravo na glavnim prometnim pravcima koji vode iz unutrašnjosti prema moru, kao i glavnim tranzitnim pravcima, odnosno na autocestama A1 Zagreb-Split, A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, A6 Bosiljevo-Rijeka, A2 Zagreb-Macelj, A4 Zagreb-Goričan te na državnoj cesti Karlovac – Slunj – Gračac – Knin – Split.

Istovremeno zbog povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

S obzirom da se većina prometnih nesreća događa jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, MUP će posebnu pozornost posvetiti stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti.

– U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno, maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa poput uređaja za nadzor brzine, uređaja za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testera za droge… – priopćeno je iz MUP-a.

Tom prilikom posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji ‘iskaču’ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine ‘četiri glavne ubojice u prometu’.

– Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Stoga, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa – poručili su iz MUP-a.

Vozačima su stoga sastavili upute kojih se trebaju pridržavati ako kreću na put:

– prije polaska na put provjere ispravnost vozila, stanje guma i posjedovanje odgovarajuće opreme

– prije putovanja pravovremeno se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama

– na put kreću odmorni, odnosno ako tijekom vožnje osjete umorni, da se bez obzira na blizinu odredišta zaustave i odmore

– vežu se sigurnosnim pojasom

– pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu

– brzinu kretanja vozila prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti

– poštuju ograničenja brzine (zakonska ili ona postavljena prometnim znakom)

– ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje

– bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja

– prilikom vožnje u kolonama, kao i za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (magla, kiša), povećaju razmak između vozila, imajući na umu duži zaustavni put

– za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta, izbjegavaju nagla kočenja, nagla ubrzanja i nagla okretanja kotača upravljača

– se prilikom vožnje autocestom, kreću krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koriste samo za pretjecanje

– na autocesti ne zaustavljaju niti parkiraju motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene

– ne koriste mobitel tijekom vožnje, a ukoliko je to neophodno potrebno, da ga koriste isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruke

– Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa i međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovaj produženi vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama – piše u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.